«Στημένες» οι εκθέσεις δυτικών τραπεζών, υποστηρίζει το Πεκίνο

Επίθεση κατά δυτικών τραπεζών όπως οι αμερικανική Morgan Stanley, η γαλλική Societe Generate και η ελβετική UBS, εξαπέλυσε χθες η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγορώντας τες ότι οι εκθέσει τους για την κινεζική αγορά ακινήτων δεν είναι αμερόληπτες.

Οι ξένες τράπεζες που δημοσιεύουν αρνητικές προβλέψει για την κινεζική αγορά ακινήτων έχουν «απώτερα κίνητρα», σύμφωνα με άρθρο της People’s Daily. Η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΚ υποστηρίζει πως η κινεζική αγορά ακινήτων απλώς έχει μπει σε «μια φυσική κατάσταση διόρθωσης» και κατηγορεί τις τρεις ξένες τράπεζες ότι με τις αρνητικές εκθέσει τους «διαταράσσουν την αγορά, αποπροσανατολίζουν τους Κινέζους αξιωματούχους και εκπληρώνουν τις δικές τους εγωιστικές φιλοδοξίες».

 

Ο αρθρογράφος αναφέρεται συγκεκριμένα στις Morgan Stanley, Societe Generale και UBS, υποστηρίζοντας ότι οι αναλύσει τους ενισχύουν τη νευρικότητα των αγορών. «Οι ανησυχίες έχουν επεκταθεί και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας κινεζικών τραπεζών, που θα προκληθεί από την υποτιθέμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων εξαιτίας της επιδείνωσης των δημοσιονομικών τους εσόδων αφού κανείς δεν θα αγοράζει ακίνητη περιουσία».

 

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, στόχος όλων αυτών των κακόβουλων αναλύσεων είναι να ενισχύονται οι πιέσει προς την κινεζική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους υφιστάμενους κανόνες για να σωθεί η κινεζική αγορά ακινήτων. Ο απώτερος στόχος προφανώς είναι ότι ενδεχόμενη χαλάρωση των κανόνων και μέτρα στήριξης θα ευνοήσουν μόνο τους κατασκευαστές και τους κερδοσκόπους των αγορών.

 

«Το 2014 θα είναι χρονιά διόρθωσα για την κινεζική αγορά ακινήτων. Είναι όμως υπερβολικό να λέει κανείς ότι η αγορά θα καταρρεύσει», λέει στην κινεζική εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ