Και ναι υπάρχουν και χειρότερα, και για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.
Ειδικά στην Κύπρο, το 46% του συνόλου των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο δεν εξυπηρετούνται, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναδιαρθρώσει περίπου ένα στα τέσσερα δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Τραπεζών, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο ανέρχεται σε 48% για τις εταιρείες και σε 44% για τους ιδιώτες.
Οι δε τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού δανεισμού.
Σημειώνεται πως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι οι προσπάθειές της πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία -όπως είπε- παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Αν η Λαγκάρντ προειδοποιεί τις τράπεζες της Κύπρου ότι παρακωλύεται η παροχή πιστώσεων και η ανάκαμψη της ανάπτυξης, για την Ελλάδα τι θα πρέπει να κάνει;
Στην Ελλάδα που, οι τέσσερις τράπεζες που έχουν μείνει ακολουθούν παρόμοια εμπορική πολιτική, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμία διαφοροποίηση και χωρίς να ευνοείται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τους. Κρατούν κλειστές κάνουλες για δάνεια, παρόμοιους αυστηρούς όρους στα υφιστάμενα δάνεια, παρόμοιες πολιτικές στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, και ουσιαστικά καταβάλλουν ελάχιστες προσπάθειες για να πάρουν πελάτες από τις άλλες τράπεζες και να λειτουργήσουν με κανόνες ελεύθερης αγοράς.
Αν σκοπός είναι να λειτουργούν με αυτούς τους όρους, τότε γιατί έπρεπε το κράτος να σώσει 4 τράπεζες, μπορούσε να σώσει μία, ώστε να έχουμε το μοναδικό τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως με μόνο μία τράπεζα.
Το ζήτημα είναι ότι οι τραπεζίτες κατήργησαν σιωπηλά τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν, «αντικαθιστώντας» το ρόλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή να αποφασίζουν ποιους κλάδους θα ενισχύσουν (δια της ανακεφαλαιοποίησης των δανείων ή με άλλες μεθόδους, σίγουρα όμως όχι με ρευστότητα νέων δανείων), ποιες εταιρείες θα αφήσουν ζωντανές ενώ δεν τηρούν τα εχέγγυα κλπ.
Με την ανοχή, βεβαίως, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της κυβέρνησης…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.