Τη στιγμή που οι τράπεζες ράβουν το κοστούμι των υποχρεωτικών ρυθμίσεων σε κάθε νοικοκυριό που χρωστάει, το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι χρωστούν τα κόμματα!

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός η απάντηση που δίνει ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

 

«Από τον νόμο δεν προβλέπεται ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα χρέη των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες καθώς και των συμβατικών υποχρεώσεών τους προς αυτές» διευκρινίζει με έγγραφη απάντησή του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

 

Όπως ωστόσο επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης στον ερωτώντα βουλευτή, από τις διατάξεις του Ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών» προβλέπεται η δημοσίευση του ισολογισμού και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων.

 

Συγκεκριμένα, τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που λαμβάνουν κρατική τακτική χρηματοδότηση δημοσιεύουν το πρώτο δίμηνο κάθε έτους, σε δύο τουλάχιστον καθημερινές εφημερίδες της Αθήνας, ισολογισμό εσόδων και δαπανών.

 

Επίσης, τα πολιτικά κόμματα και οι Συνασπισμοί που λαμβάνουν κρατική εκλογική χρηματοδότηση, εντός δύο μηνών μετά τη διενέργεια των εκλογών ή των εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντάσσουν και δημοσιεύουν ειδική έκθεση εκλογικών εσόδων και δαπανών.

 

Η ειδική έκθεση εκλογικών εσόδων και δαπανών δημοσιεύεται εντός της παραπάνω ημερομηνίας στο οικείο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργού να κρύψει κάτω από το χαλί τα χρέη των κομμάτων, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι οποίες υποχρεώσεις των κομμάτων, φυσικά και επιβάλλεται να εμφανίζονται, σύμφωνα με το ΓΛΣ στον ισολογισμό. Επιπλέον, ειδικά για τα κόμματα, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 19 Β’ 19.01.2005) όπου περιγράφεται και με παράδειγμα ο ακριβής τρόπος σύνταξης ισολογισμού και τα υποχρεωτικώς παρατιθέμενα στοιχεία.


Στο άρθρο 24 του ιδίου νόμου «Κυρώσεις σε βάρος πολιτικών κομμάτων υπάρχει η παράγραφος: «Η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού, καθώς και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών κόμματος ή συνασπισμού τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το 5% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας, στο κόμμα ή το συνασπισμό, τακτικής ή, αντίστοιχα, εκλογικής χρηματοδότησης».

 

Άρα επισείονται και κυρώσεις στα κόμματα που δεν δημοσιεύουν ετήσιο ισολογισμό. Για αυτήν την «παράλειψη» ποιος είναι αρμόδιος να λογοδοτήσει;

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.