ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Κάθε μέρα… 5 νέοι άστεγοι. Και ακόμη τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει

Πέντε νέοι άστεγοι κάθε μέρα ζητούν καταφύγιο! Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τη φτώχεια και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητούν βοήθεια είναι πλέον Έλληνες, κάποιοι μάλιστα και με… πτυχίο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Μάιο του 2014 μέσω των οκτώ κοινωνικών δομών εξυπηρετήθηκαν συνολικά 1.591 άτομα, εκ των οποίων 922 είναι άνδρες και 669 γυναίκες.

 

Το δίκτυο που δημιούργησαν οκτώ κοινωνικές δομές σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων Άρσις, καθώς και με τη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ υπό το βάρος των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας για άμεση βοήθεια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το ανοικτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάιο, εξυπηρέτησε κατά το τελευταίο δίμηνο 182 άτομα, εκ των οποίων 162 είναι άνδρες και είκοσι γυναίκες. Τα 91 άτομα είναι ηλικίας από 25 έως 45 ετών, τα έντεκα είναι κάτω από 25 ετών, ενώ τα υπόλοιπα 80 έχουν ξεπεράσει το 45ο έτος της ηλικίας τους.

 

Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για Έλληνες, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν την εργασία τους, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Μάλιστα, σε ποσοστό 42% τα άτομα αυτά είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ και σε ποσοστό 27% απόφοιτοι λυκείου. «Οι περισσότεροι είναι παντρεμένοι και έχουν από ένα έως τρία παιδιά, αλλά λόγω της ντροπής που αισθάνονται έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους», σημείωσε η εκπρόσωπος της Praksis Στεφάνια Πανταζή, επισημαίνοντας ότι οι «λεγόμενοι νεοάστεγοι είναι και αυτοί που βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα, αφού χρειάζονται πολλή ενδυνάμωση για να σταθούν στα πόδια τους».

 

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στο δρόμο. Κόσμο ο οποίος, όπως αποδεικνύουν και τα παραπάνω στοιχεία, δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, ότι θα καταλήξει σε αυτήν την τραγική θέση. Αν μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι σε λίγο καιρό από τώρα, θα βρεθούν στο δρόμο και άλλοι άστεγοι λόγω πλειστηριασμών, τότε όλες αυτές οι δομές θα είναι αδύνατον να μπορούν να βοηθήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι ανάγκες είναι τώρα πολύ μεγάλες και είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τις επιδρομές σε βάρος των μικρομεσαίων εισοδημάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και με τις δήθεν ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά από τις τράπεζες.

 

Πολλοί προειδοποιούν ήδη, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει σύντομα στιγμές Ισπανίας ή και ΗΠΑ όταν τα ματ προσπαθούσαν να βγάλουν από τα σπίτια τους Ισπανούς που τα είχαν χάσει, ή και όταν ολόκληρες αμερικανικές πόλεις είχαν μετατραπεί σε φαντάσματα αφού οι κάτοικοι τους είχαν χάσει τα σπίτια τους από τις τράπεζες.

 

Danioliptes.gr