Το «λουκέτο» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν τη λήξη της θητείας του (καθώς βάσει νόμου η λειτουργία του παύει στις 30 Ιουνίου 2017) δια της «απορρόφησής» του από την ΤτΕ, φέρεται να έχει δρομολογήσει ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας.


Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την ασυλία προς τα μέλη του, θα σβηστούν τα «ίχνη» του ΤΧΣ, σε ό,τι αφορά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τους δανειστές, τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.  Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων είναι και η «αποκατάσταση» των διοικούντων του ΤΧΣ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου, να προαλείφεται για υψηλόβαθμη θέση κοντά στον νέο διοικητή της ΤτΕ.

 

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει στην κατοχή του ποσό ύψους 11δις ευρώ, που δεν αποκλείεται να καταλήξουν και αυτά στις τράπεζες ως νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Φυσικά, πρόκειται για δημόσιο χρήμα που, αν η κυβέρνηση δε τα βαλει «χέρι» για να καλύψει τα κενά της, θα τα βάλει χέρι για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 6,4 δις ευρώ.


Η κυβέρνηση, τσάρος της οποίας ήταν ο νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, έχει ήδη δώσει ασυλία στους τραπεζίτες που χορήγησαν δάνεια άνευ επισφαλειών ύψους 270 εκατομμύρια ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα η κυβέρνηση πάει ένα βήμα ακόμη παραπέρα στην πρόκληση και αποφασίζει και να ασφαλίσει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και το προσωπικό του ΤΧΣ έναντι αστικής ευθύνης με χρυσό ασφαλιστήριο ύψους 1 εκατ ευρώ, παρά το ότι έχει περάσει νόμος που απαλλάσσει τη Διοίκηση του ΤΧΣ από αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

 

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σχετικά με την απόφαση αυτή κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση:

 

Προς τον κ Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: « Εν κρυπτώ η διαδικασία απορρόφησης του ΤΧΣ από την ΤτΕ, με σκοπό να εξαφανιστούν τα ίχνη των πεπραγμένων του »

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, φημολογείται η απορρόφηση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) από την ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος). Μάλιστα εισηγητής της συγκεκριμένης πρότασης φαίνεται να είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν για Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι  να κρυφτούν στα υπόγεια της Τραπέζης της Ελλάδος τα έργα και οι ημέρες της «σωτηρίας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με 50 δισ. Ευρώ. Αφού στα 5 χρόνια της λειτουργίας του πρωταγωνίστησε στην αμφιλεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank), περνάει τις εκκρεμότητές του στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τις συγκαλύψει.

Στην σχεδιαζόμενη απορρόφηση του ΤΧΣ από την ΤτΕ προχωράει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση φυσικά με τους δανειστές, ετοιμάζοντας τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να σβήσει τα ίχνη ενός ανεξάρτητου -υποτίθεται- φορέα, ο οποίος, με βάση την ετήσια οικονομική έκθεση του 2013, αφήνει πίσω του ζημιές περίπου 6 δισ. ευρώ τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι. Μάλιστα εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με τις ζημιές του ταμείου καθώς οι αμοιβές των στελεχών του όπως και των στελεχών των τραπεζών αποφασίζονταν «εν κρυπτώ» από το εποπτικό συμβούλιο του ΤΧΣ του οποίου τα πρακτικά η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη μεριμνήσει για την αποκατάσταση των διοικούντων με στελέχη του Ταμείου, που αμείβονται με 18.000 ευρώ μηνιαίως, στην Ελλάδα των μνημονίων, να προαλείφονται για υψηλόβαθμες θέσεις κοντά στον νέο διοικητή της ΤτΕ.

Επειδή με την απορρόφηση του ΤΧΣ από την ΤτΕ ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαφανιστούν τα ίχνη των πεπραγμένων του ταμείου και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες διαχείρισης των διοικούντων.

Επειδή αυτός ο ανεξάρτητος φορέας έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες αφορούν τη διαχείριση Δημοσίου Χρέους ύψους 50 δις.

Επειδή είναι αδιανόητο και αντιδημοκρατικό οι πολίτες να μην έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν επακριβώς τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις αρχών, ανεξαρτήτων ή μη, που διαχειρίζονται Δημόσιο χρήμα

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια των πεπραγμένων του ΤΧΣ;

2. Πώς θα διασφαλιστεί η επιστροφή των 50 δις του ΤΧΣ που έχουν εγγραφεί στο Δημόσιο Χρέος, στους Έλληνες φορολογούμενους εάν και εφόσον αυτό απορροφηθεί από την ΤτΕ;

3. Σύμφωνα με το ν.3864/2010 το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις διοικήσεις των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται αν τις κρίνει μη συνεργάσιμες. Ενέκρινε καθ’ όλη την πενταετία τις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών που ήταν ενταγμένες στο ΤΧΣ;

Παρακαλείται ο κύριος Υπουργός για την κατάθεση εγγράφων:

1. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του εποπτικού συμβουλίου του ΤΧΣ από την πρώτη μέρα της σύστασής του (Φ.Ε.Κ. αρ.119, 21 Ιουλίου 2010) έως σήμερα (24 Ιουνίου 2014).

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Φωτεινή Κούβελα

Τζένη Βαμβακά

Μαρία Διακάκη

Κώστας Ζαχαριάς

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χαρά Καφαντάρη

Βασίλης Κυριακάκης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Νίκος Μιχαλάκης

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Γιώργος Πάντζας

Θανάσης Πετράκος

Γιάννης Σταθάς

Νίκος Συρμαλένιος

Δημήτρης Τσουκαλάς

Μαρία Τριανταφύλλου

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.