Άρχισαν ήδη τα όργανα

«Κρύος» ιδρώτας έχει πιάσει τους τραπεζίτες τώρα που, πλέον τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου που αντιστοιχεί σε καθυστερήσεις άνω των 70 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη ευελιξία και άρση των ατελείωτων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων ζητούν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γράφει η Καθημερινή.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι: «Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και στην ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας». Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος, ασκώντας κριτική στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών που παρουσίασε η ΤτΕ, υπογράμμισε: «Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και μακροπρόθεσμες. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση του τραπεζικού στελέχους που θα αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση κρίσης, γεγονός που ξεφεύγει του στενού πλαισίου των οδηγιών. Όχι πως δεν είναι χρήσιμες, αλλά απαιτείται και κάτι βαθύτερο. Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή στις τρέχουσες εξελίξεις».

 

Το συμπέρασμα είναι ότι οι τραπεζίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να πιέζουν ζητώντας «μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία» ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και τον χρόνο για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.

 

«Καθημερινά κάνουμε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων», υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος στις τράπεζες, «οι τράπεζες θα πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό που ξέρουν και όχι να δημιουργούμε νέες γραφειοκρατικές δομές που οδηγούν μόνο σε καθυστερήσεις και ευθυνοφοβία».

 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν στο Δ.Σ. εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου, εκπρόσωπο του ΤΧΣ, παρακολουθούνται από την ΤτΕ, την Κομισιόν κ.ά., ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το νέο stress test της ΕΚΤ. Παρόλα αυτά δεν εφαρμόζουν κοινοτικές οδηγίες, λειτουργούν σε μία μορφή καρτέλ και κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.Και όμως, στα σχετικά δημοσιεύματα τα τραπεζικά στελέχη επικαλούνται την «συναλλακτική ηθική», για να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνουν δε ότι πρέπει να γίνει ένα φιλτράρισμα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αυτών που διαθέτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτα ελπίζοντας σε μια μαγική επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η κατηγοριοποίηση και ποιος θα κρίνει ποια είναι αυτά τα νοικοκυριά που προσποιούνται οικονομικές δυσκολίες.

 

Κάνουν πως δεν ακούν τις καταγγελίες χιλιάδων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν διάθεση συνεργασίας, δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα, απαιτούν το σύνολο των οφειλών ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες και προσφέρουν λύσεις που δεν λύνουν πραγματικά τα προβλήματα, αλλά τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε καθυστερήσεις άνω των 70 δισ. ευρώ, οι περιπτώσεις των τραπεζιτών που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί θα εξαλειφθούν. Όταν οι τραπεζίτες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία, ζητούν συνθήκες που τους εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο το κέρδος τους.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ελέγξει πραγματικά τις πρακτικές των τραπεζών και αν εφαρμόζουν τις επιταγές του νόμου. Τι θα πράξει η κυβέρνηση αν η τρόικα ζητήσει πλειστηριασμούς εδώ και τώρα;

 

Αν ο κόσμος χάσει σπίτια, καταθέσεις ή την περιουσία του, τι άλλο θα έχει να πάρει το κράτος αλλά και ο πολίτης για να ζήσει; Αυτό ισχύει και για τις τράπεζες αλλά και για το Δημόσιο καθώς και οι δύο επιδεικνύουν την ίδια εισπρακτική μανία.

 

Μέχρι το τέλους του έτους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξι φόρους συνολικού ύψους 11 δις ευρω. Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο αν οι φορολογούμενοι δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν;

 

Επειδή πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι όλα αυτά τα χαράτσια, οι φόροι και οι δόσεις δε θα μπορούν να πληρωθούν, αφού λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια. Τι θα ζητήσει λοιπόν η τρόικα; Να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των τραπεζών ή το αντίστροφο; Να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι άγριοι πλειστηριασμοί; Ή μήπως θα πάρουν τα πάντα από τον κόσμο και όταν δουν ότι του έκλεψαν μέσω φόρων ο,τι έχει και δεν έχει θα βγουν να του πουλήσουν ελπίδα με νέες ψεύτικες εξαγγελίες για μείωση των φόρων;

 

Danioliptes.gr