Ο κύβος ερρίφθη για την υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας

 

Κυβέρνηση και τρόικα δε χάνουν τον καιρό τους και μόλις έφτασε ο Ιούλης ξεκίνησαν ήδη τις συζητήσεις επί της κεντρικής ιδέας της περαιτέρω οικονομικής αφαίμαξης των Ελλήνων.

 

Η υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών που -προφανώς λόγω οικονομικής και ως εκ τούτου φοροδοτικής αδυναμίας- χρωστούν στο Δημόσιο είναι από ότι φαίνεται το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ που δρομολογούν εδώ και καιρό από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Την ίδια ώρα, το τυράκι στην συγκεκριμένη φάκα για τους οφειλέτες θα είναι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση της αποπληρωμής των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις.


Την Πέμπτη οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Ντέκλαν Κοστέλο (στη θέση του Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα συναντήσουν τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ αύριο ο Π. Τόμσεν και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς και ο Ντ. Κοστέλο την Πέμπτη θα απευθύνουν ομιλίες σε συνέδριο του περιοδικού «Economist».


Κατά τον νέο γύρο συνομιλιών αναμένεται να συζητηθεί και το σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πληρωμή των αναδρομικών των ενστόλων αλλά των μηνιαίων αποδοχών τους στα προ των περικοπών επίπεδα, που θα σημάνει δημοσιονομικό κόστος έως 800 εκατ. ευρώ. Στις επαφές των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθεί η αύξηση σε 48 έως 100 του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο μαζί με την πρόταση για πλειστηριασμούς ακινήτων με τιμές εκκίνησης στα 2/3 των αντικειμενικών τους αξιών.

Ο κύβος ερρίφθη πάντως για την εκκίνηση των πλειστηριασμών σπιτιών και για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση τονίζει τη νίκη έναντι της απαίτησης των δανειστών για τιμές εκκίνησης στα 2/3 των αντικειμενικών τους αξιών έναντι 1/3 που ζητούσε αρχικά η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί δεν δείχνουν αντίθετοι σε μια τέτοια πρόταση, αν και αρχικώς συζητούσαν για πλειστηριασμούς με τιμή εκκίνησης στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών, θεωρώντας προφανώς πως κάλλιστα μπορεί και η νέα πρόταση να εξυπηρετήσει τα σχέδια των τροϊκανών για την υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

 

Danioliptes.gr