Η τρόικα «άδειασε» τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις

Το «μην λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο» υπενθύμισε η τρόικα στην κυβέρνηση, που στις προ(ευρω)εκλογικές της υποσχέσεις έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων.

 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη πρώτη συνάντηση τους με τον ΥΠΟΙΚ Γκ.Χαρδούβελη και το επιτελείο του, έβαλαν φρένο στις διαρροές περί φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ζήτησαν και πήραν, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ,  την σαφή διαβεβαίωση από τον Γκίκα Χαρδούβελη ότι δεν υπάρχει από τον ίδιο καμία τέτοια πρόθεση, παρά τις αναφορές στον τύπο, ούτε κάποια δημόσια τοποθέτηση. Μόνο στο Ευαγγέλιο δεν τον έβαλαν να ορκιστεί!

 

Ο υπουργός είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την διοίκηση, είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι» ανέφερε η ίδια πηγή. Η τρόικα  έδωσε επίσης εύσημα για την έξοδο στις αγορές παρά την κρίση στην Πορτογαλία, αλλά και για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ.

 

Επίσης,  μετά από  σχετικό αίτημα του ΥΠΟΙΚ  παρουσίασε τα 15 καυτά θέματα της  5ης αναθεώρησης. Κατέγραψε όμως και  πάνω από 600 οι εκκρεμότητες του 2ου τριμήνου (Απρίλιος – Μάιος Ιούνιος) που πρέπει να ανασχεθούν αλλά και ένα ακόμη… πακέτο εκκρεμοτήτων του 3ου τριμήνου με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Πάντως, από τους δανειστές, αναφέρθηκε ότι  τα πολύ δύσκολα μέτωπα έχουν ήδη γίνει, μαζί με τα1α προαπαιτούμενα, ενώ η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για  την μικρή ΔΕΗ.

 

Επίσης, στο τραπέζι των 15 μετώπων του Σεπτεμβρίου η τρόικα περιέλαβε και την έκτακτη εισφορά η οποία βάσει μνημονίου θα επιβληθεί και το 2015 εκτός και αν επαναξιολογηθεί το μέτρο. Στη λίστα των μετώπων περιλήφθηκαν και τα ειδικά μισθολόγια. Επίσης έγινε γνωστό από κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ότι αύριο  φτάνει στην Αθήνα από την Ουκρανία ο κ.Τόμσεν στην Αθήνα, αλλά και ότι η αποστολή των δανειστών αναχωρεί  την προσεχή Πέμπτη.

 

Πάντως, παρά το φιάσκο με τις ελπίδες περί φοροελαφρύνσεων που καλλιέργησε εδώ και καιρό στον ελληνικό λαό, που θα πρέπει να πληρώσει 11 δισ ευρώ σε φόρους, ο κ. Χαρδούβελλης δε φαίνεται να βάζει μυαλό. Άρχισε από νωρίς άρχισε το… δούλεμα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ στο Υπουργείο Οικονομικών είπε τα απίστευτα.

 

«Περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο είναι το όφελος για κάθε νοικοκυριό από τα δάνεια του EFSF αντί να δανείζεται η χώρα από την αγορά. Κάθε νοικοκυριό γλιτώνει 3.000 ευρώ το χρόνο. Είναι απίστευτο νούμερο». Πρόκειται, προφανώς, για άλλο ένα επεισόδιο του success story.

 

Danioliptes.gr