Να ξεκινήσει από την αρχή η ανάκριση επί των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε να μπούμε στο μνημόνιο, διέταξε το συμβούλιο Εφετών Αθηνών, διαφωνώντας με την άποψη της ανακρίτριας που χειρίστηκε την δικογραφία και του εισαγγελέα, που εισηγούνταν να τεθεί στο αρχείο.
Υπενθυμίζεται ότι δικογραφία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά η οποία στη συνέχεια συμμετείχε στο Ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ.
Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο κρίνει ότι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, με βάσει προφανώς την αξιολόγηση στοιχείων που δεν είχαν ληφθεί υπόψη ή δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά. Έτσι η δικογραφία θα επιστραφεί και πάλι σε ανακριτή (άγνωστο αν θα ανατεθεί στην ίδια ανακρίτρια, αφού η ίδια είχε διωχθεί πειθαρχικά για χειρισμούς της μετά από καταγγελίες της κας Γεωργαντά) ή σε άλλον ανακριτικό λειτουργό. Συγκεκριμένα η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, ωστόσο στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρα Γεωργαντά για αντί δικονομικές ενέργειες είχε σαν αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού απο τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Η υπόθεση όδευε για το αρχείο αφού η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση σε βάρος του πρόεδρου της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νίκ. Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.
Τι αναφέρει το υπόμνημα των καταγγελόμενων
Σύμφωνα με το υπόμνημα, που υπέβαλλαν τα δυο πρώην μέλη του Δ.Σ της Στατιστικής Υπηρεσίας Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης «υπήρξαν μεθοδεύσεις των δικαστικών Αρχών για να «απαλλαγούν» των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατηγορούνται ότι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να οδηγήσουν τη χώρα στο μνημόνιο».
Όπως υποστηρίζουν, από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς κκ Πεπόνη και Μουζακίτη και που αθωώνει τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τις πολιτικές ευθύνες.
Στο υπόμνημα που έχει ημερομηνία 16 Μαΐου 2014 και κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2014 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ΄ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη.
Επίσης λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ΄ εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».
Η δύσοσμη αυτή υπόθεση της ενδεχόμενης διόγκωσης του ελλείμματος μπορεί να καθίσει για πρώτη φορά στο σκαμνί έναν πρώην πρωθυπουργό και ένα πρώην υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με την οποία ξεκινά το γκρέμισμα του προμελετημένου εγκλήματος με συνενόχους την κυβέρνηση και τους τοκογλύφους. Όλοι μαζί προσπάθησαν μεθοδευμένα να συγκαλύψουν το σκάνδαλο αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων που οδήγησε στην μνημονιακή Εθνοκτονία.
Την εις βάθους διερεύνηση της υπόθεσης δικαιούνται οι περισσότεροι από 5.000 αυτόχειρες εξαιτίας της κρίσης, οι περισσότεροι από 50.000 επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση του την τελευταία τριετία στη Βόρεια Ελλάδα, οι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνεργοι και οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι φαντάσματα. Αυτοί και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι οικογένειες τους πλήρωσαν και πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης, που όπως φαίνεται δημιουργήθηκαν “τεχνητώς” ώστε κάποιοι να πλουτίσουν από αυτήν. Ποιοι κάποιοι και για ποιο σκοπό οφείλει να το διερευνήσει η δικαιοσύνη.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.