Σχήμα οξύμωρο: Διαφημίζουν την επανεκκίνηση της μηχανής των στεγαστικών στην Ελλάδα όταν περιμένουν έκρηξη των κόκκινων δανείων

Ακόμη και το πρακτορείο Bloomberg διαφημίζει την επανεκκίνηση της μηχανής των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα όταν οι τραπεζίτες και οι οικονομικοί αναλυτές αγωνιούν για την επικείμενη έκρηξη των κόκκινων δανείων το επόμενο έτος. Τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Ο Θεόδωρος Καλαντώνης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το επόμενο έτος θα είναι σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ενυπόθηκων δανείων. Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πως οι τιμές δεν πέφτουν πιο κάτω, θα διορθωθεί η λανθάνουσα ζήτηση και οι τράπεζες θα μπουν πιο ενεργά στην προώθηση νέων δανείων».

 

Ως εκτελεστικός γενικός διευθυντής της ALPHA Bank, o κ. Καλαντώνης αναλύει πως έχει η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στον τομέα της χορήγησης δανείων. Από τα 15 δισ. ευρώ που δίνονταν το 2007, πέρυσι άγγιξαν μετά βίας τα 250 εκατ. ευρώ.

 

Από το 2010, οπότε και η Ελλάδα έπεσε σε μια δίνη, αρκετοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, αφού δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ και οι τράπεζες δεν έδιναν άλλα δάνεια σε πελάτες. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ραγδαία και έφτασε στο 33,5% κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

Οι νόμοι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η πίεση που άσκησε η κυβέρνηση στις τράπεζες να λύσουν το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήταν άλλος παράγοντας που επέδρασε καταλυτικά. Όπως σημειώνει ο κ. Καλαντώνης: «Ναι, έχουμε περισσότερες κατασχέσεις τώρα. Αλλά το κάνουμε μόνο όταν έχουμε ατράνταχτα στοιχεία πως εκείνος που αρνείται να πληρώσει, έχει πραγματικά τη δυνατότητα να το κάνει και απλώς το αρνείται».

 

Τι θα αλλάξει το 2015

 

Ο όγκος των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα έφτασε το Σεπτέμβριο του 2010 σε 81,5 δισεκατομμύρια, από τα 70,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πτώση τον Απρίλιο του 2014.

 

Οι τιμές των σπιτιών στην Αθήνα αυξήθηκαν περισσότερο από 170% από το 1997 μέχρι το τέλος του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με την ύφεση, όμως, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 33,4% μεταξύ 2008 και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία.

 

Με αυτά τα δεδομένα πώς θα αλλάξει η κατάσταση. Με ένα μαγικό ραβδί; Διότι αν υπάρχει μαγική συνταγή, ώστε να βγουν από τη στενωπό οι χιλιάδες Έλληνες, που βρίσκονται στο κόκκινο από χρέη σε τράπεζες και δημόσιο , ας μας την πουν. Όμως, με ευχολόγια αλλάζει η κατάσταση. Υπάρχουν όντως κάποιοι που μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, αλλά είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τις χιλιάδες των νοικοκυριών που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει εξαιτίας της ακρίβειας, των φόρων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

 

Η επανεκκίνηση της μηχανής στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την αγορά ακινήτων αλλά και όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτήν. Αρκεί να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μη βρεθούμε άλλη μία φορά αντιμέτωποι με μία ακόμη φούσκα.

 

Danioliptes.gr