Tα PIGS τρώνε τη “σκόνη” των BRICS – Ανακοίνωσαν την «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης»

Την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και βάση τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός κοινού αποθεματικού ταμείου με διαθέσιμα 100 δισεκ. δολάρια ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

 

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

 Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

 

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

 

Επίσης ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα του αρκτικόλεξου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θυμήθηκαν τα P.I.G.S. (που στην ελληνική γλώσσα “Γουρούνια”) με το οποίο χαρακτηρίζουν τους λαούς των χωρών Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Ιtaly), Ελλάδα (Greece) και Ισπανία (Spain).

 

Βέβαια, με αυτόν τον χαρακτηρισμό οι πέντε χώρες του Ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζονται απαξιωτικά καθώς θεωρούνται υπαίτιοι της οικονομικής κρίσης.

 

Συνιστά δε, πέρα από το καταφανώς προσβλητικό περιεχόμενο του, ένα μέσο απαξίωσης των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, που αγγίζει το φαινόμενο αμφισβήτησης της ανθρώπινης υπόστασης του συνανθρώπου. Ο όρος επινοήθηκε με στόχο τη “φωτογράφιση” λαών, κυβερνήσεων και τακτικών σαν πρωτεργατών της κρίσης -η οποία ούτως ή άλλως ξεκίνησε σαν πρόβλημα κτηματαγοράς των ΗΠΑ- και εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης, αποδοχής, ενθάρρυνσης ή και προτροπής βίαιων και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Βασικές διαφορές των μεν από τους δε…

 

Danioliptes.gr