Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των ελέγχων – Τι φοβούνται οι τράπεζες από τα stress tests

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα που θα αφορούν τα αποτελέσματα από τα stress tests των τραπεζών και θα προσδιοριστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Τρία θέματα, που παραμένουν ανοιχτά, και βρίσκονται όλα υπό διαπραγμάτευση θα κρίνουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων τραπεζών. Τα θέματα αυτά αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης που πραγματοποιεί η τρόικα με την κυβέρνηση. Η ευρύτερη αυτή διαπραγμάτευση έχει ως αντικείμενο και τις τράπεζες, αφού τα κεφάλαια του ΤΧΣ, αποτελούν το «μήλον της Εριδος» και είναι εκφρασμένη η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν -εφόσον «περισσέψουν»- για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται.

 

1. Το πρώτο θέμα, ίσως και το πιο κρίσιμο, αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και συγκεκριμένα το Core Tier I. Σήμερα ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες είναι 9% έναντι 8% για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα πανευρωπαϊκά stress tests που έχουν και αυτά ξεκινήσει διενεργούνται με δείκτη 8%. Από αυτό προκύπτει και το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για εναρμόνιση. Οι δανειστές δεν φαίνονται στην παρούσα φάση να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα, επιδιώκοντας οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να τα χρειαστούν, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests.

Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, στα πανευρωπαϊκά stress tests διατηρούν ισχυρό πλεονέκτημα. Μπορεί βέβαια οι δανειστές να χρησιμοποιούν το παραπάνω επιχείρημα για την εξυπηρέτηση του ευρύτερου σκοπού της διαπραγμάτευσης που διενεργούν και η οποία είναι να μη χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

2. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι κατά πόσον στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα συμπεριληφθεί ολόκληρος ο αναβαλλόμενος φόρος. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν διασφαλίσει το «ο.κ.» του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα αυτό, όχι όμως και της τρόικας. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αναβαλλόμενος φόρος δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για άλλες έχει μεγαλύτερη σημασία για άλλες μικρότερη.

3. Τρίτο σημαντικό θέμα στις διαπραγματεύσεις παραμένει το εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα υπολογιστούν με το βασικό ή το ακραίο σενάριο των stress tests, καθώς οι παραδοχές τους διαφοροποιούν αισθητά το τελικό αποτέλεσμα των αναγκών τους σε κεφάλαια.

 

Στη διαπραγμάτευση παίζουν ρόλο και άλλα τεχνικά θέματα, ήσσονος όμως σημασίας. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να καλύψει τμήμα του χρηματοδοτικού κενού χρησιμοποιώντας και τα εναπομείναντα από το ΤΧΣ κεφάλαια, όπως επίσης και με ένα roll over των ομολόγων που είχαν εκδοθεί για να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες έξι χρόνια νωρίτερα. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει βάση συμφωνίας με τους δανειστές. Το τι θα γίνει αποδεκτό από την παραπάνω διαπραγμάτευση θα κρίνει εν πολλοίς και το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για όσες από τις τράπεζες χρειαστούν εν τέλει κεφάλαια. Σημειώνεται πως και με την πιο αρνητική εκδοχή δεν θα χρειαστούν κεφάλαια για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Εκτιμάται πως ούτε και η Εθνική θα χρειαστεί κεφάλαια σε τούτη τη φάση, δεδομένου πως οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί θα της επιτρέψουν να επιτύχει το ύψος των δεικτών που απαιτείται. Οσον αφορά τη Eurobank, αυτή θα χρειαστεί κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, η βάση της οποίας υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr