« Στα πρόθυρα φούσκας» η Wall?

H αμερικανική αγορά μετοχών βρίσκεται – ξανά-  στα πρόθυρα μιας “φούσκας” ή είναι ήδη μέσα σε μία “φούσκα”, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα που συμμετείχαν σε σχετική διεθνή έρευνα του παγκόσμιου πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό πρακτορείο, τρεις στους πέντε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ήτοι το 61% των 562 επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών που είναι συνδρομητές του Bloomberg και έλαβαν μέρος στην τριμηνιαία έρευνα του, με τίτλο “Bloomberg Global Poll”, δήλωσαν ότι το χρηματιστήριο των Η ΠΑ είναι πολύ κοντά σε μία “φούσκα”.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 47% των συμμετεχόντων έκανε λόγο για ένα χρηματιστήριο που είναι κοντά σε επίπεδα που δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 14% θεωρεί πως ήδη η Wall Street κινείται μέσα σε μία “φούσκα”.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το πόρισμα της έρευνα, ένας στους τρεις επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα χαρακτηρίζει “υπερθερμασμένη” την αγορά επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκφράζουν την πεποίθησή τους, ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

 

Η ανησυχία επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών δε, για το ύψος των τιμών έγκειται σε λόγους όπως η αποτίμηση των μετοχών των επιχειρήσεων του κλάδου της βιοτεχνολογίας σε ποσά 500 φορές πάνω από τα κέρδη του, οι μεγάλες συμφωνίες που επανεμφανίζονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς, αλλά και στις πωλήσεις ομολόγων που κινούνται ξανά σε επίπεδα -ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα οδηγεί και το πρόσφατο ράλι στη Wall Street, που ώθησε τον δείκτη μετοχών Standard & Poor’s 500, σε επίπεδα σχεδόν 30% υψηλότερα από τα αντίστοιχα υψηλότερα επίπεδα του, κατά το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή η παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

Αντίθετη άποψη από τη FED

 

Την άποψη της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι παρά το γεγονός πως οι αποτιμήσεις είναι διογκωμένες όσον αφορά τις μετοχές μικρών εταιρειών του βιοτεχνολογικού κλάδου και του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τα ιστορικά τους επίπεδα, γράφει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

 

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τον Μάρτιο του 2009, όταν και άρχισε η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι μετοχικές αξίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αυξήθηκαν περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια, ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει στο ίδιο διάστημα, μία αύξηση της τάξης του 193%.

 

Danioliptes.gr