Όταν μία τράπεζα καταρρέει, ο τραπεζίτης παραιτείται!

Υπό παραίτηση τελεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Βουλγαρίας Ιβαν Ιοκρόφ, στον απόηχο της κατάρρευσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Corpbank τον περασμένο μήνα.

 

Σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο -που προ ημερών απέρριψε το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας (ΒΝΒ) για τη διάσωση της Corpbank δια της εθνικοποίησης των υγιών στοιχείων ενεργητικού της- ο Iσκροφ δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί εάν η Βουλή συμφωνήσει στην επιλογή του διαδόχου του, πριν από τη διάλυση της ενόψει των πρόωρων εκλογών του Οκτωβρίου.

 

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει να εμπλακεί η ΒΝΒ σε «πολιτικά παιχνίδια» και επέρριψε ευθύνες στο Κοινοβούλιο για την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Corpbank.

 

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Ομάν (που κατέχει το 30% της Corpbank) επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της τράπεζας σε συνεργασία με άλλους μετόχους. Κεντρικός άξονας είναι η δραστική μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου της Corpbank, του αμφιλεγόμενου «ολιγάρχη» Τσβέταν Βασίλεφ (κατέχει λίγο πάνω από το 50%), χωρίς να είναι σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτό.

 

Στη Βουλγαρία έχουν την ευθιξία να θέσουν εαυτόν στην κρίση του Κοινοβουλίου, όταν ο ρόλος τους απέτυχε. Στην Ελλάδα, κανείς από τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν παραιτήθηκε ή έδειξε οποιοδήποτε σημάδι ευθιξίας. Ούτε όταν αποκαλύφθηκαν οι απάτες του ΤΤ, του σκανδάλου Καρούζου και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της Proton. Ούτε τότε ακόμη! Καμία ευθιξία αλλά ούτε και αναζήτηση ευθυνών.

 

Danioliptes.gr