Μάλλον, θα πρέπει να το συνηθίσουμε πια ότι όποτε δύο τράπεζες είναι στο συν και άλλες δύο στο πλην ο δείκτης οριακά θα είναι θετικός ή αρνητικός, ανάλογα με το πού θα έχει γείρει είτε η Coca-Cola ΕΕΕ ή κάποιες μετοχές από την «Αγια Τριάδα» ΟΤΕ – ΔΕΗ – ΟΠΑΠ.
Χθες, για παράδειγμα, η αγορά γύρισε στο συν όταν μείωσαν τις απώλειές τους η ΔΕΗ, η ΕΕΕ και ο ΟΤΕ, φθάνοντας πολύ κοντά στο να κλείσουν αμετάβλητες, και αντίστοιχα μεγάλωσε τη χθεσινή της επίδοση η Eurobank. Την αγορά όμως την οδήγησε η Alpha με το 2,65% από τη μεριά του συν και την κατέβαζε η αδυναμία του ΟΠΑΠ, που τελικά έκλεισε στο -1,43%.
Πολύ κοντά σε απώλειες και η Πειραιώς (-1,35%), ενώ στην κορυφή βρέθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 4,97% και στην ουρά ο Ελλάκτωρ με -2,06%. Γενικά ήταν μια συνεδρίαση χωρίς τζίρο -αλλά αυτό πλέον το έχουμε συνηθίσει- που σε όλη τη διάρκειά της ήταν φανερό ότι κάποια βαριά χέρια προσπαθούσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, η συνεδρίαση λοιπόν ξεκίνησε με κέρδη που έφταναν ως το 0,70%, για να συνεχίσει μετά ο δείκτης όμως με μια γρήγορη 20λεπτη κάθοδο που τον έφερε κάτω από τις 1.148 μονάδες, οπότε με νέα προσπάθεια -κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο- βρέθηκε πάνω από τις 1.156 μονάδες στις 12 το μεσημέρι. Από κει και πέρα και έως το τέλος της συνεδρίασης ισορρόπησε λίγο κάτω από τις 1.150 μονάδες, για να τραβηχτεί στο τελευταίο 10λεπτο στο νέο κομβικό σημείο του.
Επρόκειτο για μια καθαρά τεχνική συνεδρίαση, η οποία φανερώνει την πρόθεση των ξένων να κρατήσουν την αγορά γύρω από τις 1.150 μονάδες.
Μπορεί και να μην τα καταφέρουν, αν κρίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά συνολικά πάλι με τα δημοσιονομικά μας και κυρίως αυτή τη φορά με τις τράπεζες. Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες έχουν χάσει σχεδόν 20% από τα υψηλά τους σε λιγότερο από 35 συνεδριάσεις, ένδειξη ότι εκεί βρίσκεται το βασικό πρόβλημα της αγοράς μας πλέον. Το έχουμε επαναλάβει και δεν ξέρουμε πώς θα ξεφύγει το Χρηματιστήριο από αυτή τη μέγγενη της κεφαλαιοποίησης «φούσκα» των τραπεζών.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιήσεις που παραπέμπουν στην προ Μνημονίου εποχή, τις οποίες πέτυχαν τεχνητά, με τις δύο μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις. Η πραγματική αξία τους είναι πολύ υποδεέστερη και όσο αυτό θα γίνεται αντιληπτό, θα οδηγούν το Χρηματιστήριο σε ένα σπιράλ πτώσης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.