Αν και καταγράφηκε φαινομενική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της εταιρίας Nielsen το β’ τρίμηνο του 2014 στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της, ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα(55 μονάδες) σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες (που είναι κατά μέσο όρο στις 97 μονάδες).

 

Αυτό που τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες είναι η εργασιακή ανασφάλεια σε ποσοστό 42%. Επίσης, 8 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να αμφιβάλουν για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει σύντομα από την άγρια οικονομική κρίση και θεωρούν ότι θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Στην ερώτηση πού διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, το 31% των Ελλήνων εξακολουθεί να δηλώνει ότι τα ξοδεύει για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με το ποσοστό του πρώτου τριμήνου του 2014 κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, 3 στους 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου διαθέσιμο εισόδημα.
 

ΔΝΤ: Δεν απέδωσαν οι περικοπές μισθών

 
Λάδι στη φωτιά ρίχνει τώρα το ΔΝΤ, που παραδέχεται τώρα ότι δεν πέτυχε το στόχο με τις περικοπές μισθών, καθώς εκτιμά ότι δεν επετεύχθη η αναμενόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έριξε της τιμές, ωστόσο αυτό προήλθε από τις σημαντικές περικοπές μισθών αλλά και της μεγάλης πτώσης της παραγωγής, όπως αναφέρει μελέτη με τίτλο «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές». 

Αντίστοιχα χαμηλές είναι οι ελληνικές επιδόσεις και στο μέτωπο των εξαγωγών. Το Ταμείο εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν μπόρεσαν να καλύψουν την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση, παρά τη σημαντική προσαρμογή στις τιμές των προϊόντων. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι παραμένουν σημαντικά δομικά εμπόδια στην ελληνική οικονομία, τα οποία λειτουργούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα.

Η δημοσιονομική ενοποίηση της ζώνης του ευρώ δεν έχει επιτύχει απολύτως τους στόχους της εκτιμούν στη μελέτη τους οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς όπως αναφέρουν οι χώρες που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε πρόγραμμα ή έχουν υψηλά ελλείμματα , όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι οικονομίες αυτών των χωρών συνεχίζουν να μαστίζονται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, γεγονός που έκανε την προσαρμογή ακόμα πιο δύσκολη.

Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η μελέτη σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία,Ισπανία), οι οποίες κατάφεραν περιορίζοντας τις εισαγωγές να μειώσουν το έλλειμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη εκτιμά ότι θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή και αρκετά χρόνια μέχρι την επίτευξη του στόχου μείωσης των καθαρών υποχρεώσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία ώστε το χρέος τους να θεωρηθεί βιώσιμο, επιστρέφοντας έτσι σε ρυθμούς ανάπτυξης που να περιορίσουν την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.

Τώρα, οι αναλυτές του ΔΝΤ προτείνουν ως αντίδοτο την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν τη ζήτηση, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα πρέπει ο πληθωρισμός να ανακάμψει πλησιάζοντας τον στόχο του 2%. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και επενδύσεων. 

Danioliptes.gr
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.