Η Deutsche Bank στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών

Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των «δύσοσμων» υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Deutsche Bank προστέθηκε χθες, καθώς διέρρευσε στη Wall Street Journal επιστολή της Fed της Νέας Υόρκης προς τη διοίκηση της τράπεζας, όπου η εποπτική αρχή των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Wall Street (εγχώριων και ξένων) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα «σοβαρά προβλήματα» που εντόπισε στην αμερικανική θυγατρική του γερμανικού κολοσσού.

 

Χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τις λογιστικές καταστάσεις ορισμένων μονάδων ως «χαμηλής ποιότητας, αναξιόπιστες και ανακριβείς», ενώ κάνει λόγο και για αδύναμη τεχνολογική υποστήριξη και ανεπαρκή συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά χρονολογούνται από το 2002 (!), με τη Fed να εκφράζει εκνευρισμό για την αδράνεια της διοίκησης της Deutsche.

                                                                                 

Σε δύσκολη θέση 

Η δημοσίευση της επιστολής προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στη μετοχή της τράπεζας, η τιμή της οποίας υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον οικονομικό διευθυντή της Deutsche Bank Στέφαν Κράουζε, αλλά και τον ένα εκ των δυο CEO, τον Ανσού Τζάιν που είχε υπό την ευθύνη του το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της τράπεζας στις ΗΠΑ υπό την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής. Το Reuters σχολιάζει ότι η δέσμευση του διευθυντικού διδύμου Τζάιν-Γιούργκεν Φίτσεν να αλλάξει εκ βάθρων την κουλτούρα της τράπεζας και να «καθαρίσει» το προφίλ της μοιάζει κενό γράμμα. Υπενθυμίζεται ότι οι εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους την Deutsche για πιθανή εμπλοκή της στα σκάνδαλα χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor, των συναλλαγματικών ισοτιμιών, του fixing του χρυσού κ.ά.

Πριν από λίγες ημέρες, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας κατηγόρησε την τράπεζα -μαζί με τη βρετανική Barclays- ότι βοήθησαν hedge funds που ήταν πελάτες τους να φοροδιαφύγουν, ενώ ερευνάται και αν η Deutsche Bank είχε συναλλαγές με χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ (Ιράν, Κούβα, Σουδάν κ.ά.), υπόθεση για την οποία η γαλλική BNP Paribas εισέπραξε πρόσφατα βαρύ πρόστιμο 8,9 δισ. δολ. (6,5 δισ. ευρώ). Υπό την πίεση των επαπειλούμενων προστίμων και των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Deutsche προχώρησε τον Μάιο σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 8,5 δισ. ευρώ, παρότι ο Τζάιν υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια…

 

Πηγή: imerisia.gr