Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει και μετά διαφωνεί

Υπουργοί ΠΑΣΟΚ πρώτα ψηφίζουν, μετά διαφωνούν! το ενδεχόμενο Πρόωρων εκλογών και η προσπάθεια αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζουν τη στάση των «πράσινων» κυβερνητικών εταίρων.

 

Αποφασισμένοι να εμμείνουν στα επικοινωνιακά τερτίπια που θα εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται από τη Ν.Δ. σε θέματα εφαρμογής ακόμη και μέτρων συμφωνηθέντων και ψηφισμένων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι στη Χαριλάου Τρικούπη.
 

Μάλιστα ενόψει των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, έξω από τις κλειστές συσκέψεις Σαμαρά-Βενιζέλου, να διαμορφώσει φιλολαϊκό προφίλ με δήθεν στροφή σε «κοινωνική ατζέντα», το σήμα δόθηκε την εβδομάδα που πέρασε και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται το ΠΑΣΟΚ.

Στα θέματα που εστιάζει το ΠΑΣΟΚ είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζοντας όψιμα την αλλαγή του πλαισίου της αξιολόγησης στο Δημόσιο με το επιχείρημα ότι κακώς συνδέεται με απολύσεις του 15% του προσωπικού που θα αξιολογηθεί. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη κατά τα απελευθέρωσα του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, του λοκ άουτ, καθώς και του ανοίγματος εκ νέου του Ασφαλιστικού.

 

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ σηκώνει θέματα που άπτονται των φοροελαφρύνσεων όπως για παράδειγμα η επαναδιαπραγμάτευση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά τις διαφωνίες της τρόικας.

Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική φθορά από την κυβερνητική του συνεργασία με τη Ν Δ. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ θέλουν αν μη τι άλλο να καρπωθούν τα όποια επικοινωνιακά οφέλη μπορεί να προκύψουν από την κεντρική γραμμή της συγκυβέρνησης για «σκηνικό ελεγχόμενα σύγκρουσης με την τρόικα» ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Παιδείας Αντρέας Λοβέρδος μιλώντας στη «Real News», ερωτηθείς για τους ελέγχους της τρόικας με την παρουσία τα στην Αθήνα, σημείωσε ότι «πρέπει να αποφεύγεται το επικοινωνιακό πανηγύρι που πληγώνει τον εθνικό εγωισμό».

Ταυτόχρονα η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκά μέσω αυτής της φαινομενικά επαμφοτερίζουσας στάσης να διευκολύνει τις συζητήσεις και τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και να αντιμετωπίσει το διεμβολισμό του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι πίσω από το «αντάρτικο» κατά της τρόικας από ορισμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και οι βλέψεις τους για το πολιτικό μέλλον στο χώρο μιας ανασυγκροτημένης Κεντροαριστεράς.
 

Θοδωρής Λαπαναϊτης από enet