Τις τελευταίες λεπτομέρειες του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, ρυθμίζει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι τον κώδικα δεοντολογίας για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να τηρούν όχι μόνο οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και άλλες εταιρείες που θα αποκτήσουν απαιτήσεις από δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Χωρίς όμως να διευκρινίζονται περισσότερα για αυτές τις … εταιρίες που θα αποκτήσουν τις απαιτήσεις από δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το σχέδιο διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, οι τράπεζες ή οι εταιρίες που θα αποκτήσουν τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, θα απαιτούν για τα στεγαστικά «ενοίκιο αντί για δόση» και για τα επιχειρηματικά «μετοχές από την επιχείρηση».
Και αν δεν συμμορφωθούν με όσα ορίζει ο Κώδικας, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή, θα επιβάλλει κυρώσεις.
Εκτός αυτού, σε επιμέρους άρθρο του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι οι τράπεζες δεν θα προβαίνουν σε οιασδήποτε μορφής χρεώσεις σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων των δανειοληπτών, τη διαδικασία υπαγωγής τους και εν γένει την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας, προκειμένου να παρέχουν ρυθμίσεις.
Όπως αναφέρεται σχετικά, οι εν λόγω χρεώσεις θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να κριθούν και ως καταχρηστικές σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας – ωστόσο κρίνεται σκόπιμη η σχετική ρητή πρόβλεψη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Κώδικα θα γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους οφειλέτες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στους οφειλέτες που «συρθούν» σε ρύθμιση του δανείου τους.
Οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, αφορά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρέχουν πιστώσεις, και συνεπώς καταλαμβάνουν και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν προβεί σε παροχή πιστώσεων στην Ελλάδα.
Ομοίως η παρούσα παράγραφος αφορά και όλες τις εταιρείες του κλάδου, περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, των μικτών χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχών, των ιδρυμάτων πληρωμών κατά την έννοια της οδηγίας 2007/64/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2007, για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά και των εταιρειών διαχείρισης, πλην των ασφαλιστικών εταιρειών χαρτοφυλακίου και των ασφαλιστικών εταιρειών χαρτοφυλακίου μεικτής δραστηριότητας.
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την λειτουργία των εταιριών του ειδικού σκοπού τις οποίες αναφέρει ως νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις και εταιρείες ειδικού σκοπού), που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και στις οποίες μεταβιβάζονται/ εκχωρούνται απαιτήσεις πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων από συμβάσεις που έχουν συναφθεί στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται οτι η τιτλοποίηση απαιτήσεων, στη Ελλάδα ρυθμίζεται από το Ν.3156/03.
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εποπτεύει την τήρηση του νόμου
Στο πολυνομοσχέδιο εξειδικεύονται επίσης, οι αρμοδιότητες της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για τον έλεγχο της πλήρους και αποτελεσματικής θέσπιση συστημάτων εκ μέρους των δανειστών και της λήψης διορθωτικών μέτρων που πιθανώς να απαιτηθούν κατά την εφαρμογή του κώδικα, προκειμένου να θεραπευθούν τεχνικά προβλήματα που θα προκύψουν.
Ο εποπτικός δε ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα από δανειστές καθώς και σε περιπτώσεις διαπίστωσης αδυναμιών των συστημάτων τους.
Σε καμία περίπτωση δε η κεντρική τράπεζα δεν έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο κάθε μεμονωμένης περίπτωσης και την επίλυση των διαφορών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό οι επιβαλλόμενες κυρώσεις αποσκοπούν στη συμμόρφωση των δανειστών με τις προβλέψεις του Κώδικα και όχι στην αποκατάσταση της προσωπικής βλάβης κάθε οφειλέτη.
Εκ προοιμίου, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο στις τράπεζες αφού επισημαίνει οτι η ΤτΕ θα επιβάλλει κυρώσεις σε «περιπτώσεις συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα από δανειστές». Το πώς θα κρίνει τι είναι συστηματικό και τι όχι είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.