του Άγγελου Αγγελίδη

Μέσα από 232 (!) άρθρα σε ένα πολυνομοσχέδιο πραγματικά “σκούπα”, η ζωή των ελλήνων αλλάζει για μία ακόμη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Σκύβοντας το κεφάλι και με απλωμένο το χέρι προς τους δανειστές για ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει τεράστιες ανατροπές στη ζωή των πολιτών της. Όλα για τα “μάτια” της τρόικας, της οποίας η κυβέρνηση φροντίζει να μη της χαλά ποτέ το χατίρι..

 

Κατατέθηκε χθες και θα πρέπει να ψηφιστεί σύντομα ώστε να εξασφαλιστεί η δόση. Φυσικά, “τρώγοντας ανοίγει η όρξεη” και ως εκ τούτου περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες επιθυμίες-διαταγές της τρόικας. Σύμφωνα πάντως με το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο, χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μένουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή και δεν πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Αυτό θα οδηγήσει ουσιαστικά στο πάγωμα κάθε συναλλαγής που μπορούν να πραγματοποιήσουν καθώς χωρίς ΑΦΜ δεν μπορεί να εκδοθεί απόδειξη ή τιμολόγιο, να υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ, να εκδοθεί μπλοκ επιταγών ή να γίνει αίτηση για χορήγηση δανείου από Τράπεζα.

 

Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να αναστείλει ή να απενεργοποιήσει τη χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του επιτηδευματία εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του. Η περίπτωση της φοροδιαφυγής δεν αφορά τη διάπραξη τυπικών παραβάσεων των κείμενων φορολογικών διατάξεων αλλά την από πρόθεση παραβίαση αυτών με συνέπεια την αποφυγή απόδοσης φόρων προς βλάβη του κοινωνικού συνόλου. Στην περίπτωση κατά την οποία η απενεργοποίηση του ΑΦΜ γίνει, ο φορολογούμενος μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση του ΑΦΜ του από τη Φορολογική Διοίκηση.

 

Με άλλη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά καταργεί την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργεί τους φόρους υπέρ τρίτων, ενώ ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η φορολογική διοίκηση. Παράλληλα, αναμορφώνονται οι διατάξεις για την υποβολή και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Θα συγκροτηθεί μία Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακόμη θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.

 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που οδηγούν σε αλλαγές του εφάπαξ για τους ένστολους καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καταργείται οριστικά η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες, και αλλάζει ο τρόπος δήλωσης του ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη φάση η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

 

Το νομοσχέδιο έχει ειδικές διατάξεις για τον αιγιαλό που αποτελούσε σημείο τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους. Ακόμη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ΓΕΜΗ, στην αδειοδότηση φαρμακείων, καθώς και στο νέο καθεστώς δημοσίων συμβάσεων. Παράλληλα, υπάρχει διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Στη συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας «επαγγελματικών ταμείων» για όσους επιθυμούν να μην ενταχθούν στην ενιαία κοινωνική ασφάλιση.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.