Παρέμβαση των τραπεζών για να αποφευχθεί η χρεωκοπία στην Αργεντινή

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χώρα που ετοιμάζεται να χρεοκοπήσει για τρίτη φορά μέσα σε 30 χρόνια…

 

Μέλη της τραπεζικής ένωσης της Αργεντινής (Adeba) εργάζονται σε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο άτομα με γνώση του σχεδίου.

 

Τα νέα έρχονται καθώς ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η χώρα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με τους πιστωτές της για να αποφύγει μια χρεοκοπία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

 

Χθες πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής και των αντιπροσώπων των hedge funds που αρνούνται να ενταχθούν στους διακανονισμούς για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών που έχουν εμπλακεί σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη.

 

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο ορισμένος από το δικαστήριο διαμεσολαβητής Daniel Pollack μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. “Τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν άλυτα”, δήλωσε ο Pollack προσθέτοντας ότι δεν έχει καθοριστεί εάν θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση σήμερα.

 

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, η ένωση των τραπεζών επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την αγορά των νομικών απαιτήσεων και αποπληρωμή των πιστωτών που αρνούνται να ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης και απαιτούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων της χώρας από την πτώχευση του 2001.

 

Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τα hedge funds να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή Thomas Griesa να αναστείλει την απόφαση του η οποία απαγορεύει στην Αργεντινή να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να υπαχθούν στις προτάσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση.

 

Περισσότερο χρόνο ζητούν ομολογιούχοι της Αργεντινής

 

Στο μεταξύ, μια ομάδα πιστωτών της Αργεντινής, κάτοχοι αναδιαρθρωμένων ομολόγων εκφρασμένων σε ευρώ, κάλεσαν σήμερα τον Αμερικανό δικαστή Thomas Griesa να εκδώσει μια προσωρινή αναστολή στην απόφαση του για το χρέος της χώρας η οποία έχει οδηγήσει την Αργεντινή μια ανάσα από μια ακόμη στάση πληρωμών.

 

“Μια χρεοκοπία θα ακύρωνε ένα μεγάλο μέρος του έργου που έχει επιτευχθεί από το Δικαστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια και θα οδηγούσε σε παράταση της δικαστικής μάχης εδώ και σε ολόκληρο τον κόσμο για πολλά χρόνια”, αναφέρουν οι ομολογιούχοι σε νομικό υπόμνημα που κατέθεσαν για να στηρίξουν την αίτηση τους.

 

Οι ομολογιούχοι αναφέρουν ακόμη ότι έχουν έρθει σε επαφή και με άλλους ομολογιούχους οι οποίοι επίσης θα ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν από τη ρήτρα που δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να καταλήξει σε μια ξεχωριστή συμφωνία με τα hedge funds που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας με καλύτερους όρους από εκείνους που έγιναν δεκτοί από τους ομολογιούχους που εντάχθηκαν.

 

“Η εξασφάλιση των παραιτήσεων από τη ρήτρα ωστόσο θα απαιτήσει χρόνο”, αναφέρουν οι ομολογιούχοι. “Το Δικαστήριο μπορεί να διευκολύνει έναν διακανονισμό – και να αποφύγει μια πιθανή χρεοκοπία – εκδίδοντας μια προσωρινή αναστολή”, αναφέρουν.

 

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 σε χρέος 100 δισ. δολ. περίπου. Το 2005 και το 2010 η χώρα πρόσφερε στους ομολογιούχους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέο χρέος πολύ μικρότερης αξίας. Στο πλαίσιο των δύο πράξεων ανταλλαγής, οι επενδυτές συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου το 93% του συνολικού χρέους της χώρας.

 

 

Πηγή:www.capital.gr