του Άγγελου Αγγελίδη
Από σήμερα η Αργεντινή βρίσκεται σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Έχει καταθέσει 539 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τους κατόχους ομολόγων της που δέχθηκαν το “κούρεμα”, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να καταλήξουν στις τσέπες των κατόχων αν πρώτα το Μπουένος Άιρες δεν πληρώσει τα τοκογλυφικά Hedge Funds -που αρνήθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους- 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόνο που αν το κάνει αυτό, τότε οι υπόλοιποι κάτοχοι ομολόγων της θα ζητήσουν την ακύρωση του “κουρέματος” και θα απαιτήσουν το σύνολο των χρημάτων τους! Ένα μικρό μπάχαλο.. Και ειδικά, όταν η “φασαρία” γίνεται για 60 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν το κράτος έχει συμφωνήσει κούρεμα, όταν έχει καταθέσει τα χρήματα και όταν έχει απόθεμα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη στιγμή η Αργεντινή έχει λεφτά και βρίσκεται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το 2001 όταν η οικονομία της είχε καταρρεύσει συνολικά…
Η προ λίγων μηνών αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη χώρα της λατινικής Αμερικής, είχε προκαλέσει αίσθηση. Τώρα, αυτή η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Επομένως, το ερώτημα παραμένει επίκαιρο: να ακολουθήσει ή όχι η Ελλάδα τον δρόμο της Αργεντινής; Θα μπορέσει να καταφέρει να επιβάλει τους όρους της; Και εφόσον η Ελλάδα έκανε ένα “κούρεμα” του χρέους που βρισκόταν σε ιδιωτικά χέρια (PSI) θα έχει το θάρρος-θράσος-σθένος-αποφασιστικότητα να κάνει το ίδιο και με το χρέος που έχουν στα χέρια τους τα επίσημα κράτη; Να πει μία μέρα: “σας κουρεύω το χρέος. Αυτά έχω να σας δώσω”;
Η Αργεντινή χρειάστηκε πολλά χρόνια για να συνέλθει από τη πρώτη χρεοκοπία. Όμως, είναι μία μεγάλη σε έκταση χώρα, με εξαιρετική εξαγωγική πολιτική. Εξάγει κρέας σε όλον τον κόσμο και θεωρείται μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις. Από την άλλη η Ελλάδα παραμένει μία μικρή χώρα, με μοναδικά “όπλα”: τον τουρισμό και το εμπορικό ναυτικό.
Για να επιστρέψουμε στην Αργεντινή, ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015. «Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015» σημειώνει.
Παράλληλα, το Μπουένος Αϊρες διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των δόσεων στην ισπανική Repsol ή στους πιστωτές της «Λέσχης του Παρισιού», αφού αυτές οι συμφωνίες δεν επηρεάζονται από τη διαμάχη με τα funds.
Η επιλεκτική στάση πληρωμών θα έχει συνέπειες στην οικονομία της χώρας, έστω και αν οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001. Η χώρα αναζητά εδώ και καιρό αποκατάσταση της αξιοπιστίας της για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να το πετυχαίνει, καταρχήν κλείνοντας διάφορα μέτωπα με τη διεθνή οικονομική κοινότητα (συμφωνία αποζημίωσης της Repsol, συμφωνία διευθέτησης του χρέους με τη Λέσχη του Παρισιού), αλλά και υιοθετώντας πιο αξιόπιστους οικονομικούς δείκτες, όπως για τον πληθωρισμό.
Η νέα κατάσταση ασφαλώς θα αυξήσει την αβεβαιότητα. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας La Nacion, θα δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, θα μειώσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ενδεχομένως να παρατηρηθούν καθυστερήσεις και σε έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη), ενώ θα δελεάσει αρκετούς να βγάλουν τα δολάριά τους από τη χώρα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.