Με φόντο την ακατέβατη ανεργία η σύσκεψη για τη βιομηχανική πολιτική

Με φόντο την ανεργία που σε όλη την Ευρώπη πέφτει αλλά στην Ελλάδα όχι, η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 27,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Eurostat ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης χαράσσει την βιομηχανική πολιτική της χώρας. Ποια είναι ακριβώς αυτή, ουδείς γνωρίζει.

 

Την ώρα που η ευρωζώνη παρουσιάζει τη χαμηλότερη ανεργία από το Μάρτιο του 2012 η Ελλάδα παραμένει πρώτη τόσο στην ανεργία όσο και στην ανεργία των νέων η οποία έφθασε το 56,3% (στοιχεία Απριλίου).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες είναι άνεργοι τον Ιούνιο από τους οποίους οι περίπου 18 εκατομμύρια είναι πολίτες χωρών της ευρωζώνης. Από τα κράτη-μέλη η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στην Αυστρία με 5%, τη Γερμανία με 5,1% και τη Μάλτα με 5,6%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα με 27,3% και την Ισπανία με 24,5%.

 

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρέθηκαν οι πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή.

 

Στη διυπουργική επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ενέργειας Γ. Μανιάτης και Εργασίας Γ. Βρούτσης.

 

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί, λόγω αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, οι υπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου. Από τον ΣΕΒ θα παρευρεθούν ο πρόεδρος Θ. Φέσσας και ο επίτιμος πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος.

 

Οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας είναι υπεραρκετές, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει ζητήσει επιπλέον παρεμβάσεις. «Άλλωστε τα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από το μέσο μισθό», είπε ο ίδιος.

 

Τόνισε, όμως, ότι το μη μισθολογικό κόστος έχει επιπτώσεις όπως είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας “αλλά αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η οικονομία και οι εργοδοτικές εισφορές σταδιακά μειώνονται κι ο υπουργός εργασιας έχει υπόψη του να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 1-1,5%».

 

Danioliptes.gr