Μέχρι το Δεκαπενταύγουστο τα “αποκαλυπτήρια” για το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Θέμα χρόνου είναι πλέον η δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου που θα ορίζει το μέλλον των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ενώ οι τράπεζες δεν εγκαταλείπουν τα όπλα και εκλιπαρούν τους δανειολήπτες για οποιαδήποτε ρύθμιση.

 

Αυτό βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς οι τράπεζες δεν σταμάτησαν ποτέ να βομβαρδίζουν με προτάσεις ρύθμισης τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ώστε να τους παρασύρουν στα γκισέ και να τους απομακρύνουν από το νόμο Κατσέλη που τους εξασφαλίσει ασφαλή και δίκαιη λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και δάνεια που, ενώ έχουν ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, “σκάνε” εκ νέου. Οι τράπεζες που επιθυμούν διακαώς να διαγράψουν όσο γίνεται περισσότερα κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια τους αλλά και να συγκεντρώσουν ρευστό, συνεχίζουν να εκλιπαρούν για οποιαδήποτε ρύθμιση τους δανειολήπτες, που τρέμουν από το φόβο τους για αυτό που θα ισχύσει από 1.1.2015.

 

Κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μελετά να αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο, σήμερα δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα του μήνα.

 

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ στη Βουλή τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται προστεθούν και αυτά τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί και οδεύουν προς καθυστέρηση, το ποσοστό τους αγγίζει το 40%.

 

Πάντως το σίγουρο είναι ότι τα κακά μαντάτα αναμένονται στα μέσα του μήνα…

 

Danioliptes.gr