Δικαίως ο κόσμος ασχολείται με τον ΕΝΦΙΑ γιατί πρόκειται για ξεδιάντροπη υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων, και μάλιστα από τους… μη έχοντες.
Εγώ, όμως, σε πήρα να τα πούμε λιγάκι για τις τράπεζες, γιατί αυτές τις ημέρες κάποιοι ιδρώνουν στα γραφεία τους για να βγάλουν “σωστά” νούμερα…».
Κάπως έτσι ο φίλος της στήλης και παλαιός τραπεζίτης, κ. Χ, διέκοψε τους… προβληματισμούς μου για τον ΕΝΦΙΑ, την Πέμπτη το απόγευμα, έπειτα από μια επικοινωνία με τον λογιστή μου. Τον ενημέρωσα ότι ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές το πόσο θα κοστίσει τελικά στις ελληνικές συστημικές τράπεζες το τεστ της ΕΚΤ.
Τα μόνα δεδομένα στοιχεία (επισήμως τα «νούμερα» δεν έχουν δοθεί ποτέ επίσημα) είναι οι αρχικές εκτιμήσεις «…ο λογαριασμός νια τις ελληνικές τράπεζες, πάνω-κάτω, δεν θα είναι μακριά από τα 4 δισ. ευρώ» του ΔNT και της ΕΚΤ, πριν n ΤτΕ ολοκληρώσει το δικό της τεστ και οι τράπεζες τις ΑΜΚ τον Μάιο. Τα νούμερα που είχαν δώσει οι υπηρεσιακοί του ΔΝΤ άγγιζαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ της ΕΚΤ η αρχική εκτίμηση κινούνταν στα επίπεδα περίπου των 12 δισ. ευρώ.
Τελικά, οι ελληνικές τράπεζες μάζεψαν κάτι πάνω από 8 δισ. ευρώ και δρομολόγησαν διαρθρωτικά πλάνα των οποίων το οικονομικό αποτέλεσμα καλύπτει, κατά την DGCom, τις μακροπρόθεσμες κεφαλαιακές ανάγκες τους.
«Ναι, αυτό είναι αλήθεια, φίλε μου», με διέκοψε ο συνομιλητής μου, «αλλά το τεστ της ΕΚΤ δεν είναι το ίδιο με εκείνο της ΤτΕ, οι όροι έχουν αλλάξει. Πάρε παράδειγμα τον έλεγχο των δανείων.
Το δείγμα των δανείων που έλεγξε η BlackRock είναι σχεδόν το ένα τρίτο εκείνων που ελέγχει η ΕΚΤ…
Οι παράμετροι αντοχής είναι επίσης διαφορετικοί, δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση στα δύο τεστ…».
Καθώς η κουβέντα μας προχωρούσε και οι ιδέες μας για το τεστ της ΕΚΤ άρχισαν να μπαίνουν στον ίδιο μονοπάτι, αναδύθηκε η εκτίμηση πως τα απαιτούμενα κεφάλαια για ης ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά δεν απέχουν και πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
«Φίλε μου, νομίζω ότι δεν θα αδικούσαμε κανέναν αν βάζαμε σήμερα ένα στοίχημα ότι ο λογαριασμός για ης ελληνικές συστημικές τράπεζες, πάνω-κάτω, δεν θα είναι μακριά από τα 4 δισ. ευρώ.
Είναι πολλά; Δεν θα το έλεγα, αν σκεφτεί κανείς το τι γίνεται τώρα στην Πορτογαλία… Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι όσοι “ξένοι” μπήκαν τον Μάιο στις ΑΜΚ λίγο-πολύ ήξεραν ότι θα έρθει συμπληρωματικός λογαριασμός το φθινόπωρο».
Από τον Γιάννη Αγγελή από kefalaio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.