Μαλώνουν πάνω από το κουφάρι της περιουσίας των ελλήνων

Καβγάς έχει ξεσπάσει για το ποιος θα πρωτοδιαλύσει το κουφάρι της περιουσίας των ελλήνων που βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τον πρώτο λόγο μέχρι σήμερα είχαν οι ξένοι οίκοι ή επενδυτές, οι οποίοι αφού έκαναν εκτίμηση ενός ακινήτου προς πώληση, στη συνέχεια εμφανίζονταν οι ίδιοι ως αγοραστές ή ως σύμβουλοι των αγοραστών! Ένας κακόψυχος θα μπορούσε να πει ότι οι ξένοι οίκοι επίτηδες έριχναν τη τιμή του ακινήτου, ώστε είτε να την αγοράσουν οι ίδιοι φτηνά, είτε οι επενδυτές τους οποίους συμβούλευαν.

 

Σε αυτό το φαγοπότι θέλει μερίδιο από τη πίτα και ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), ο οποίος κατήγγειλε τον αποκλεισμό των ελληνικών εταιρειών από την αγορά παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκρατικοποίησης.

 

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ.Μωραϊτάκης με επιστολή του προς το νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλη, σημειώνει πως ο Σύνδεσμος είχε κατ’ επανάληψη καταγγείλει τις πρακτικές του παρελθόντος, όπου γινόταν απευθείας επιλογή επενδυτικών οίκων και ελεγκτικών εταιρειών ως συμβούλων αποτίμησης, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική ενέχει σοβαρό κίνδυνο «σύγκρουσης συμφερόντων» υπό την έννοια ότι ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης ενδέχεται να είναι και αγοραστής ή σύμβουλος εν δυνάμει αγοραστών.

 

Στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνει, βρίσκονται επίσης οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πράσινη Βίβλο αναφορικά με τις ελεγκτικές εταιρείες όπου προτείνονται κοινοπραξίες ελεγκτικών εταιρειών και υποχρεωτική εναλλαγή ελεγκτών ανά ελεγχόμενη εταιρεία, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που εντοπίσθηκαν στην ορθή εκτέλεση των καθηκόντων αυτών των εταιρειών. Ακόμη, προτείνονται δρακόντειες ρυθμίσεις για τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

 

Ως εκ τούτου, ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί πως η δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων, όπως οι εταιρείες-μέλη του ΣΜΕΧΑ, στις επικείμενες αποτιμήσεις των κρατικών συμμετοχών, θα ενισχύσει την αντικειμενικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού. Οι εταιρείες-μέλη του ΣΜΕΧΑ δύνανται να παρέχουν μεταξύ άλλων συμβουλευτικές υπηρεσίες και να διενεργούν αποτιμήσεις εταιρειών με αναζήτηση της βέλτιστης για το Δημόσιο λύσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας.

 

Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να καλύψουν:

 

1. Την επιστημονική αποτίμηση εταιρειών, θυγατρικών, παγίων στοιχείων, ασώματων στοιχείων, ή μέρος του ενεργητικού το οποίο τίθεται προς πώληση ή αξιολόγηση βάσει πολλαπλών μεθόδων.

 

2. Ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις που θα βελτίωναν την αποτίμηση των πωλούμενων αξιών.

 

3. Την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων υπό τη μορφή σεναρίων συγχώνευσης και εξαγορών.

 

4. Την τεκμηρίωση και τη μελέτη σκοπιμότητας ενδεχόμενων σεναρίων και στρατηγικών ανάπτυξης των πωλούμενων οργανισμών.

 

5. Την αξιολόγηση και βελτίωση προτάσεων τρίτων μερών.

 

6. Τη συγκέντρωση και καταγραφή πληροφοριών εντός και εκτός των συνόρων που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τη διαδικασία πώλησης.

 

Επίσης ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει πως ότι οι εταιρείες-μέλη του ΣΜΕΧΑ διαθέτουν μεταξύ άλλων πλήρως πιστοποιημένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στελέχη, αναλυτές αγορών και αναλυτές τραπεζικών ιδρυμάτων, δεν έχουν συγκρούσεις συμφερόντων διότι δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα ελληνικών ή και ξένων τραπεζών, μπορούν να εκφράσουν ανεξάρτητη γνώμη υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου αφού διαθέτουν τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχουν τεχνογνωσία, διενεργούν συναλλαγές με ξένους θεσμικούς επενδυτές, προσφέρουν αναγνωρισμένες αξιόπιστες αναλύσεις σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και γνωρίζουν άριστα τη λειτουργία του ελληνικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

 

danioliptes.gr