Ο εγκέφαλος του ΕΝΦΙΑ παίρνει τώρα και παράσημο

Παραμένει στη θέση του στο Δ.Σ. του ΟΤΕ ο έμπιστος του Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης.

 

Τη μήνη του κόσμου και ορισμένων βουλευτών προκαλεί το γεγονός ότι ο συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, ο οποίος μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πολιτικό προϊστάμενο του εμπνεύστηκαν και θεσμοθέτησαν το έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ, παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου του διοικηυκού συμβουλίου του ΟΤΕ ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου! Και φουμάρει με πάθος το πούρο του δίπλα στον Τσαμάζ του ΟΤΕ.

 

Μία θέση στην οποία τον διόρισε ο «κολλητός» του Γιάννης Στουρνάρας, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών και υιοθετούσε άδικα, αυθαίρετα και χωρίς προετοιμασία φορολογικά μέτρα. Ο κ. Στουρνάρας, μετά το θεάρεστο -κατά τον Σόιμπλε- έργο του, έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά έμειναν κάποιοι εκλεκτοί του, όπως ο Καραβίτης, σε περίοπτες θέσεις.
 

Ο νέος υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μπορεί ακόμη να μην έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Ομως με την πιθανή άγνοιά του είναι σαν να δείχνει εμπιστοσύνη σε άτομα των οποίων οι πολιτικές απέτυχαν, ενώ προκάλεσαν στον ίδιο τον κ. Χαρδούβελη τεράστια προβλήματα με το που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Προβλήματα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητα για τη συγκυβέρνηση.

Το άλλο «επίτευγμα»

Και μια που μιλάμε για τον κ. Καραβίτη, θυμηθήκαμε άλλο ένα μεγάλο «επίτευγμα» του διδύμου Στουρνάρα – Καραβΐτη: Ηταν Ιούλιος του 2010 όταν η χώρα είχε μπει στο Μνημόνιο.

Τότε από το βήμα της εκδήλωσης «Το Μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επιμελήθηκε ποιος; Ο Νίκος Καραβίτης. Και τι έλεγε η μελέτη;

 

Οτι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου αλλά και όσες επιπλέον πρότεινε το ΙΟΒΕ, τότε το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ το 2013 και στο 87% του ΑΕΠ το 2020 με βάση το πιο ευνοϊκό σενάριο, έναντι στόχων της τρόικας για 149% και 120% του ΑΕΠ αντίστοιχα! Για όσους δεν παρακολουθούν τα οικονομικά μεγέθη το χρέος είναι σήμερα στο 175% του ΑΕΠ.

Υποσχέσεις για ελαφρύνσεις και νέα γκρίνια για τον φόρο ακινήτων

Έγινε  ένα λάθος, το λάθος αυτό θα διορθωθεί, έχει μετατεθεί η καταβολή της πρώτης δόσης για το τέλος Σεπτεμβρίου» υποστήριξε σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επιμένοντας πάντως στην ατυχή προσπάθεια να εξωραΐσει την πραγματικότητα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα επηρεαστεί η άποψη του κόσμου από ένα λάθος που έγινε. Ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν τα λογισμικά και ότι με ένα λάθος μπορεί να ανατραπεί το σύμπαν. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί αφού δεν θα πληρώσει τα χρήματα».

Την πεποίθηση ότι στη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό «χάρτης φοροελαφρύνσεων, ακόμα και για τον ΕΝΦΙΑ» εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αννα Ασημακοπούλου, μιλώντας στον Real fm. Και χθες πάντως υπήρξαν βουλευτές που αντέδρασαν για το ζήτημα.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Δάνη Τζαμτζή, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημείωσε ότι «άλλο ψηφίσαμε και άλλο έφθασε στους συμπολίτες μας». Η απάντηση, τόνισε, «δίνεται καταρχήν από τον κ. Χαρδούβελη ότι έγιναν πολύ σοβαρά λάθη».
 

Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής, «πρέπει να αποδώσει ευθύνες και όσοι έκαναν λάθη να πάνε στο σπίτι τους. Τον Οκτώβριο πάρθηκε απόφαση να αντικατασταθεί το σχέδιο νόμου με έναν νόμο που θα συμπεριελάμβανε το χαράτσι και τον ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος είπε ότι θα πάμε στις παλιές ανυκειμεντκές αξίες. Σε όλες τις περιοχές δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες».

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ