“Εκτόξευση” στο 35% των κόκκινων δανείων

Τρανή απόδειξη του προβληματικού ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο οποίος νοσεί βαριά και δεν δείχνει ούτε σημάδια ανάκαμψης ούτε γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεί το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του έτους θα εκτοξευτούν στο επίπεδο του 35% από 32% το 2013.

 

Η συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και επισφαλειών είναι εξαιρετικά στενή στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό, εάν στο μέτωπο της απασχόλησης υπάρξει καλή εξέλιξη με γοργότερο ρυθμό και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται ο δείκτης να υποχωρήσει στο 15% το 2018-2019.

 

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γενικός δείκτης δανείων σε καθυστέρηση στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 33,6%, με τον δείκτη των καταναλωτικών δανείων να διαμορφώνεται στο 49,2%, των επιχειρηματιών δανείων στο 33,8% και των στεγαστικών δανείων στο 27,3%.

 

Η άνοδος εκτιμάται κατά 1%-3% ανάλογα με την κατηγορία στο ανώτερο σημείο, που τοποθετείται στα τέλη του τρέχοντος έτους ή σης αρχές του 2015.

 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές, η συσχέτιση επισφαλειών και ανεργίας φθάνει το 100% στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης στενή και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς διαμορφώνεται στο 90% σε Ισπανία και Ιταλία και κάπως χαμηλότερη σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

 

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οποίος παραμένει σε ανοδική πορεία, αν και δημιουργούνται σταθερά λιγότερα «κόκκινα» δάνεια κάθε τρίμηνο. Η στενή συσχέτιση των «κόκκινων» δανείων με την ανεργία οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό χρέους των νοικοκυριών, αναφέρει έκθεση του Citigroup. Ετσι, το ένα τρίτο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στεγαστικά, ενώ ακόμη και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι στην ουσία δάνεια λιανικής.

 

Λιανική και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 84% των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και στο 78% στην Ιταλία, ενώ μόνο το 12% αυτών αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 48% στην Ιρλανδία.

 

Η αποκλιμάκωση του μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασικό σημείο του επενδυτικού στόρι των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα επιτρέψει μείωση των προβλέψεων και επαναφορά των εσόδων από τόκους. Ακριβώς η εξομάλυνση των προβλέψεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κερδοφορία των τραπεζών.

 

Danioliptes.gr