Στο “αέρα” η ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των εργαζομένων – δανειοληπτών του ΟΕΚ από την ελληνική κυβέρνηση. Ευνοϊκή ρύθμιση για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, πολλοί από τους οποίους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι δόσεις για 100.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας έχουν καταστεί Ρώσικη ρουλέτα καθώς έχουν μείνει έξω από όλες τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και αν κατατεθεί «αύριο» η τροπολογία, για τη μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων, θα είναι για πολλούς άνευ αντικρίσματος, καθώς μπορεί να πληρώνουν μεν μικρότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο επιτόκιο!!!

 

Αυτό συμβαίνει ήδη σε χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι μόλις περάσει ένας μήνας καθυστέρησης η τράπεζα τους αποστέλλει ειδοποίηση για να την τακτοποιήσουν σύντομα, ενώ μετά την 3η απλήρωτη δόση, και ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερήμερο όλο το εναπομείναν ποσό και μπορεί να τους ζητηθεί να το πληρώσουν άμεσα.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιμήκυνση των δόσεων, πλην όμως δεν θα έχουν το μπόνους του επιδοτούμενου επιτοκίου για το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα!

 

Ετσι, ακόμη και αν έρθει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει την επιμήκυνση των δόσεων χωρίς την απώλεια της επιδότησης επιτοκίου, θα είναι χωρίς αντίκρισμα για όσους έγιναν υπερήμεροι και μπήκαν σε διαδικασία ρύθμισης με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια, χάνοντας την επιδότηση του επιτοκίου!

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή για τη ρύθμιση των δανείων του πρώην ΟΕΚ μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

 

Μάλιστα, η σχετική διάταξη ήταν έτοιμη και πήρε το δρόμο για να κατατεθεί στη Βουλή στις 25 Ιουλίου, μαζί με άλλες διατάξεις που περιελήφθησαν στο νόμο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Για λόγους όμως που δεν έχουν γίνει γνωστοί, η διάταξη δεν μπήκε στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και παραμένει στο υπουργείο Εργασίας.

 

Το πράσινο φως μάλιστα έχουν δώσει και υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι είναι ένα από τα θέματα που έχουν μείνει πίσω στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες λοιπόν κάνουν λόγο για κατάθεση της τροπολογίας εντός του Σεπτεμβρίου και αφού επικαιροποιηθεί η σύμφωνη γνώμη της τρόικας στη διαπραγμάτευση των Παρισίων 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

 

Χιλιάδες δανειολήπτες όμως έχουν ήδη «καεί» από τις δόσεις. Μισθωτοί αλλά και συνταξιούχοι κάνουν τα πάντα (στερούνται ακόμη και τις λίγες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου) για να μη γίνει το δάνειο υπερήμερο και χάσουν την επιδότηση επιτοκίου που θα τους εκτινάξει τις δόσεις σε ακόμη υψηλότερο ποσό αυτό που πληρώνουν σήμερα.

 

Η τροπολογία που εκτός απρόοπτου θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπει:

 

1. Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου, αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους έξι μήνες ως προς τις καθυστερούμενες δόσεις τους.

 

2. Ο ΟΑΕΔ χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

 

3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών.

 

Danioliptes.gr