Νερό στο μύλο της φιλολογίας που μιλά για κατάργηση της δωρεάν παιδείας ρίχνει σημερινό δημοσίευμα, που διαφημίζει σχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για φοιτητικά δάνεια με χαμηλό επιτοκιο και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τους.

 

Πρόκειται για σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και καιρό τα αρμόδια Υπουργεία και σήμερα έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» του έχοντας ως πρότυπο τα άτοκα δάνεια που δίνονται στην Αγγλία και η αποπληρωμή τους γίνεται μετά την αποφοίτηση του δανειολήπτη και εφόσον βρει εργασία που θα του αποδίδει ετήσιες αποδοχές άνω των 24.000 λιρών.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων προβλέπει τον τριπλασιασμό των διδάκτρων των πανεπιστημίων από το 2011. Παράλληλα με την αύξηση των διδάκτρων θα αυξηθεί και το όριο αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από 15,000 στερλίνες σε 21,000 στερλίνες. Μήπως το βρετανικό παράδειγμα δεν είναι προς αποφυγή, όταν μάλιστα και μέσα στη χώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις ζητώντας την αναστροφή της ιδιωτικοποίησης και της υιοθέτησης της δωρεάν παιδείας.

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια έως €50.000, έκδοση πιστωτικής κάρτας μόνο με τη φοιτητική ταυτότητα, δυνατότητα υπερανάληψης, μειωμένο επιτόκιο έως και 2% σε σχέση με τα απλά καταναλωτικά, συμμετοχή σε προγράμματα επιβράβευσης με εκπτώσεις και δώρα, καταθετικούς λογαριασμούς με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το ταμιευτήριο.

 

Όπως γράφουν τα Νέα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη στα φοιτητικά αμφιθέατρα προκειμένου να δελεάσουν υποψήφιους νέους πελάτες. Ανάμεσα στα όπλα τους που προκαλεί τουλάχιστον, είναι η δυνατότητα έκδοσης πιστωτικής μόνο με τη φοιτητική ταυτότητα, χωρίς εκκαθαριστικό Εφορίας αλλά και για τις μελλοντικές συναλλαγές τους.

Είτε πρόκειται για τα πρώτα έξοδα του φοιτητικού βίου είτε για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα φοιτητικά δάνεια διατίθενται με συγκριτικά χαμηλότερα επιτόκια αλλά και μεγάλη περίοδο χάριτος.

Το δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι τράπεζες ενδιαφέρονται για τους φοιτητές όχι για τα άμεσα κέρδη όσο η προοπτική να «κλειδώσουν» πελάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό – λέει – προκύπτει από μελέτες και αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – αν κάποιος ξεκινήσει να συνεργάζεται με μια τράπεζα από τα φοιτητικά του χρόνια είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία και στον επαγγελματικό του Βίο.

 

Τη στιγμή, που η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας στην οποία την καταδίκασαν οι τράπεζες, και η κυβέρνηση δίνει μάχη για να λύσει το γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες φέρονται διατεθειμένες να μοιράσουν φοιτητικά δάνεια. Χωρίς εγγυήσεις άραγε; Ή μήπως θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο που ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.