Στα κόκκινα αυξάνεται η ανησυχία για τα «μαγειρέματα» κυβέρνησης και τραπεζιτών με στόχο τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Σχεδόν 8 στους 10 έλληνες επιχειρηματίες έχουν δανειστεί από τις τράπεζες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ή επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

 

Από τα 101,6 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια, περίπου το 70%, δηλαδή 70 δισ. ευρώ έχει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχει αναδιαρθρωθεί ή δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις.

Τα πραγματικά NPLs στα επιχειρηματικά δάνεια υπερβαίνουν τα 31 δισ.
ευρώ σε επίπεδο ομίλων ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν αναδιαρθρωθεί, δηλαδή κατά το σύνηθες ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός έχει μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η λύση της μετοχοποίησης δυνητικών NPLs και κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τις τράπεζες οι οποίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εταιρείες holding αντί τράπεζες που χορηγούν δάνεια και διακρατούν καταθέσεις. Οι μετοχοποιήσεις πρέπει να αποτελούν λύσεις μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα ήταν καταστροφή να λάβει η όλη διαδικασία καθολικό χαρακτήρα.

Τα NPLs δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και “κόκκινα” δάνεια, δηλαδή όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, χρειάζονται συλλογική λύση και όχι μεμονωμένες λύσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Στο τραπέζι υπάρχει η λύση των μετοχοποιήσεων εκείνων των εταιρειών που έχουν συνάψει δάνεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή.
Προφανώς θα έχουν προηγηθεί αναδιαρθρώσεις έως και αναχρηματοδοτήσεις για να καταλήξει η τράπεζα να θεωρήσει ένα επιχειρηματικό δάνειο NPLs επιλέγοντας την τελική λύση της μετοχοποίησης.
Γιατί η λύση της μετοχοποίησης είναι υψηλού ρίσκου;

 

1) Γιατί θα μετατραπούν οι τράπεζες σε εταιρείες holding, εξέλιξη που δεν συνάδει με το αντικείμενο τους. Ο θεσμικός ρόλος των τραπεζών δεν είναι να εξυγιαίνουν τις εταιρείες αλλά να ανακυκλώνουν τις καταθέσεις μέσω της χορήγησης δανείων.

2) Στα stress tests που θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οι συμμετοχές σε εταιρείες… αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών. .. που θα τιμωρείται από τις εποπτικές αρχές. Τα ομόλογα και οι συμμετοχές σχεδόν τιμωρούνται από τα stress tests.

3) Ακόμη και αν εξυγιανθεί μια εταιρεία δεν είναι βέβαιο ότι κατά την πώλησή της θα καταφέρει να δημιουργήσει τέτοια αξία που θα καλύψει τουλάχιστον το 50% του δανείου άπαξ και οι συντελεστές κάλυψης δανείων με προβλέψεις (coverage ratio) κινούνται μεταξύ 49% με 55%.

4) Πολλές εταιρείες έχουν συνάψει είτε κοινοπρακτικά δάνεια, είτε δάνεια από πολλές τράπεζες.

Ποια τράπεζα και με ποια διαδικασία θα καταστεί μέτοχος και πως θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των άλλων τραπεζών;

 

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προκαλούνται από τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης επί του προωθούμενου σχεδίου για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο αυτό, όπως τουλάχιστον έχει διαφανεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει πολλά κενά και σκοτεινά σημεία, που προφανώς λόγω των διαφωνιών της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο αυτό το σχέδιο εγκαίρως, ώστε να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση πριν επιβληθεί στους δανειολήπτες μετά το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.