Εταίροι ΕΠΕ και ΑΕ στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Από τα δάνεια των επιχειρήσεων θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, που θα αποτελέσει την επόμενη φάση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για αυτό είναι οξυμένη η ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών που βρίσκονται στο κόκκινο.

 

Στο κλίμα πανικού που επικρατεί λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των πολιτών, συντελούν εν πολλοίς και οι ανακριβείς πληροφορίες  που διακινούνται από όσους είτε δε γνωρίζουν είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν σχετικά με το ποιοι πολίτες μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους προσφεύγοντας στο Νόμο 3869/2010. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

 

Η σύγχυση που προκύπτει έγκειται στο γεγονός, ποιος τελικά θεωρείται ως έμπορος και άρα προσλαμβάνει και την πτωχευτική ικανότητα.

 

Υπενθυμίζεται, ότι έμπορος είναι κάποιος που κατά σύνηθες επάγγελμα ασκεί εμπορικές πράξεις και έχει την εμπορία σαν κύριο επάγγελμα. Έμποροι δεν είναι όσοι ασκούν μικροεμπορία (π.χ. ψιλικατζής, οδηγός ταξί, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, κτηνοτρόφος, δασοκόμος, ψαράς κ.λπ.).

 

Για να αποκτήσει κάποιος εμπορική ιδιότητα πρέπει να διενεργεί τις εμπορικές πράξεις στο όνομα και λογαριασμό του. Έτσι έμπορος είναι και ο ομόρρυθμος εταίρος εμπορικής Ο.Ε. ή Ε.Ε., όχι όμως και όποιος κατέχει μερίδιο σε ΕΠΕ ή  μετοχές σε Α.Ε. (πλην του μεγαλομετόχου της). Για αυτό έχει κριθεί παγίως από τη νομολογία ότι δεν είναι έμπορος ο μέτοχος μιας ΑΕ, ο έταιρος μίας ΕΠΕ, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές έχουν αυτόν ως μοναδικό εταίρο (μονομετοχική ΑΕ, μονοπρόσωπη ΕΠΕ).

 

«Δεν καθιστά λοιπόν κάποιον έμπορο η κατοχή μεριδίων σε ΕΠΕ ή ΙΚΕ, ούτε η κατοχή μετοχών σε ΑΕ αλλά ούτε και η άσκηση δραστηριότητας διευθύνοντος συμβούλου ή μέλους ΔΣ σε ΑΕ. Άρα έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και άρα να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τράπεζες ως φυσικό πρόσωπο» τόνισε μιλώντας στο radio1d.gr ο δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Κώστας Κανακάρης.

 

Σημείωσε ωστόσο, ότι οι εταίροι σε ΕΠΕ ή ΑΕ ή τα μέλη της διοίκησης νοούνται ως έμποροι, αν διενεργούν στο όνομα τους και για λογαριασμό τους εμπορικές πράξεις.

 

Το παράδειγμα διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρίας από τη Βόρεια Ελλάδα, η αίτηση του οποίου για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη απορρίφθηκε καθώς λειτούργησε ως εγγυητής σε δάνεια που έλαβε η εταιρία, ανέφερε μιλώντας στο radio1d.gr ο δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Αναστασία Παναγκασίδου.

 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο μέτοχος ή εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρίας δεν έχει εμπορική ιδιότητα από μόνη την ιδιότητα του αυτή, συνεπώς ούτε και πτωχευτική ικανότητα, η κήρυξη δε, της ανωνύμου εταιρίας σε κατάσταση πτωχεύσεως δεν συνεπάγεται την συμπτώχευση του, έστω και αν είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας [..]. Περαιτέρω, η ρυθμιζόμενη σύμβαση της εγγυήσεως, αν και παρέχεται κατά κανόνα, χαριστικώς, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλου, είναι δυνατόν να αποτελεί αντικειμενικώς εμπορική πράξη και μάλιστα πρωτοτύπως για τον εγγυητή, όταν παρέχεται από αυτόν κατά εκμετάλλευση της πίστης που παρέχει το όνομα του και η οικονομική του επιφάνεια, με την είσπραξη από αυτόν αμοιβής ή άλλη χρηματικής ωφέλειας ή με οποιοδήποτε άλλο, άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος που αρύεται από την πράξη για την οποία η εγγύηση. Επομένως, η παροχή εγγυήσεων, εφόσον γίνεται κατά σύνηθες επάγγελμα βιοπορισμού, προσδίδει την ιδιότητα του εμπόρου σε αυτόν που τις παρέχει».

 

«Ορθό, βέβαια, είναι η κατοχή ή όχι εμπορικής ιδιότητας να κρίνεται ανά περίπτωση από το δικαστήριο» υπογράμμισε η κ. Παναγκασίδου και συμπλήρωσε ότι η μεμονωμένη παροχή εγγύησης, υπέρ μόνο ενός πρωτοφειλέτη και σε ένα μόνο δάνειο, δεν προσδίδει την εμπορική ιδιότητα.

 

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ενδεικτικό για το πώς κρίνονται από το δικαστήριο οι περιπτώσεις εταίρων ΕΠΕ ή ΑΕ. Για τους λόγους αυτούς, οι δικηγόροι – συνεργάτες του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κάλεσαν όσους πολίτες επιθυμούν την προσφυγή στο νόμο Κατσέλη για να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες να απευθυνθούν στο Σύλλογο προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

 

Danioliptes.gr