Τα επιχειρηματικά δάνεια που τραβούν στον πάτο την ανάπτυξη

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται το πλαίσιο για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εξυγίανση του ελληνικού επιχειρείν, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που συνεχίζει να αποτελεί το μέγα ζητούμενο καθώς η χώρα διανύει τον έβδομο χρόνο ύφεσης.

 

Το πόνημα είναι δύσκολο και το διακύβευμα εξαιρετικά κρίσιμο. Το μεγάλο ζητούμενου είναι να δημιουργηθούν αντίβαρα ώστε το τραπεζικό σύστημα να ενεργήσει βάσει δίκαιων και αξιόπιστων αξιολογήσεων μέσα σε ελεγχόμενο πλαίσιο. Ο έλεγχος αυτός μένει να αποφασιστεί από ποιους θα διενεργείται, ωστόσο αυτοί που θα αναλάβουν το έργο αυτό πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα, τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από -ει δυνατόν διεθνείς- εποπτικές αρχές ότι διαθέτουν άρτιες δομές και συστήματα, αντικειμενικότητα και εμπειρία στον τομέα αυτό.

 

Πάντως, σύμφωνα με την DEAL NEWS, ο κ. Σούρλας σε έκθεση του προς τον κ. Χαρδούβελη, απεκάλυψε ότι τα κόκκινα δάνεια των διαφόρων επιχειρηματιών αγγίζουν τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι από αυτά τα 23 δισεκατομμύρια έχουν χαθεί οριστικά, ενώ εκτιμάται πως θα χαθούν όλα, δηλαδή και τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Αν, όμως, τα επιχειρηματικά αυτά δάνεια εξυπηρετούντο έστω και σε κάποιο βαθμό, δεν υπήρχε κανένας λόγος να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις του κόσμου, και δεν θα μαράζωνε η ελληνική αγορά και η οικονομία μας.

 

Όμως ούτε αυτούς του επιχειρηματίες, τους ακούμπησε κανένας και ούτε και προσπάθησε να εισπράξει απ αυτούς τα χρήματα που πήραν δανεικά, αλλά κλήθηκε αντ’ αυτών, ο αδύναμος ελληνικός λαός να τα πληρώσει.

 

Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι κανείς δεν θέλησε να στριμώξει αυτούς που χρωστούν τα περισσότερα για να πληρώσουν τα όσα οφείλουν, ούτε ακόμα ζητήθηκαν ευθύνες από εκείνους που μεσολάβησαν για να μπορούν να πάρουν δουλειές ή και αν χρηματοδοτηθούν, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Διότι αν για τους δανεισμούς των επιχειρηματιών, δεν υπήρχαν παρεμβάσεις, και οι δανειοδοτούμενοι έδιναν τις απαιτούμενες εγγυήσεις έστω και εν μέρει, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κόκκινα δάνεια, και για χαμένα χρήματα.

 

Σ’ όλα αυτά όμως, ήταν και είναι μέσα, όλοι όσοι μας κυβερνούν σήμερα και γι αυτό κανένας τους δεν τιμώρησε και δεν τιμωρεί, αλλά απήλλαξε μάλιστα μέσω του «πλυντηρίου» της Βουλής.

 

Danioliptes.gr