Ενώ καλλιεργούν ελπίδες, «κόβουν» τα πόδια στους δανειολήπτες

Μία παγίδα περιμένει τους δανειολήπτες, που ελπίζουν σε εξεύρεση λύσης από τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Τους άξονες των επιλογών ρύθμισης «κόκκινων δανείων» γράφουν οι εφημερίδες καλλιεργώντας εκτεταμένες ελπίδες στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι μέσω αυτών θα μπορέσουν να βρουν διέξοδο στα προβλήματα τους. Πρόκειται για τα όσα προβλέπει ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον οποίο παρουσιάζει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ο οποίος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στις αποφάσεις της Διυπουργικής επιτροπής για τις “εύλογες δαπάνες διαβίωσης”, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά και για να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις από τις Τράπεζες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση του επιτοκίου του μη εξυπηρετούμενου δανείου, τη μείωση περιθωρίου κέρδους της τράπεζας από το εν λόγω δάνειο, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κ.ά.

 

Την ίδια στιγμή, τάζουν κούρεμα σε δάνεια, φόρους και εισφορές για τη ρύθμιση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχουν οι επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση όμως, ο επιχειρηματίας να πρέπει να είναι απολύτως συνεπής στις μηνιαίες καταβολές προς την τράπεζα, την Εφορία, το ασφαλιστικό ταμείο, ακόμα και τους προμηθευτές του. Δηλαδή ο επιχειρηματίας που θα συμφωνήσει στη λύση-πακέτο, θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής στις μηνιαίες καταβολές, προς την τράπεζα, την Εφορία, το ασφαλιστικό ταμείο, ακόμα και τους προμηθευτές του. Αν το πράξει, στη λήξη της ρύθμισης θα λάβει το bonus που είναι η διαγραφή των ποσών που αφορούν π.χ. τα πρόστιμα της Εφορίας (ή των ασφαλιστικών ταμείων) για ληξιπρόθεσμες οφειλές, «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων στα δάνεια, ενώ αν εξυπηρετηθούν τα χρέη προς τους προμηθευτές -π.χ. επιταγές-, θα διαγράφεται το όνομά του από τα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία.

Ουσιαστικά, θα τυλίγουν σε «μία κόλλα χαρτί» τους επιχειρηματίες που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο καθώς τους υπόσχονται κούρεμα της οφειλής.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τράπεζας, ενώ δε θα στηριχθεί στη λογική να χαρίσει χρήματα σε κάποιον. Ακόμη και αν κάποια νοικοκυριά θα μπορούσαν να βρουν μία λύση στην κατεύθυνση του κουρέματος του δανείου τους, τώρα θα πρέπει να εναποθέσουν αυτήν την ελπίδα τους στις προθέσεις της τράπεζας. Και όπως έχει αποδειχθεί, η τράπεζα δεν χαρίζει χρήμα, ακόμη και αν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής.

 

Το θετικό είναι ότι θα μπορούν ακόμη να διεκδικήσουν ελάφρυνση του χρέους τους στα δικαστήρια, προσφεύγοντας στο νόμο Κατσέλη. Ο φυσικός δικαστής θα μπορεί να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες του δανειολήπτη.

 

Danioliptes.gr