Ο κύβος ερρίφθη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ το μόνο που μένει στην περίπτωση των πλειστηριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Στα δύο τρίτα της αντικειμενικής τους αξίας θα μπορεί να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο εξαιτίας ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιοκτητών τους. Η διάταξη αυτή, σε ευθυγράμμιση με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις πιέσεις της τρόικας που ζητούσε ξεπούλημα των ακινήτων σε τιμή όχι κατώτερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.
Σε σχέση με τα ισχύοντα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η αντικειμενική αξία να αποτελεί το χαμηλότερο δυνατό τίμημα σε έναν πλειστηριασμό, είναι σαφές ότι πρόκειται για επαχθέστερη προς τον οφειλέτη ρύθμιση. Από την άλλη, βέβαια, οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων και οι στρεβλώσεις με εμπορικές αξίες στο μισό των αντικειμενικών, αμβλύνουν τις εντυπώσεις.
Όπως γράφουν σήμερα Τα Νέα, οι αλλαγές στο ύψος της πρώτης τιμής ενός πλειστηριασμού αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνονται στην ατζέντα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Το επιχείρημα για τις αλλαγές από την πλευρά της τρόικας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι. Ποιος θα χτυπήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό όταν η αντικειμενική του αξία, που είναι και η χαμηλότερη αποδεκτή, είναι διπλάσια σε σχέση με την πραγματική τιμή αγοράς; Μάλλον κανένας. Έτσι, αντί να αλλάξουν οι «τρελές» αντικειμενικές αξίες, κάτι που προγραμματίζεται για το 2017, θα αλλάξουν οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών, οι κατώτερες δηλαδή τιμές που μπορεί να γίνουν αποδεκτές.
Σήμερα μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα πιστοποιήσει ότι υπάρχουν δικηγορικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την αποστολή στοιχείων για τους πλειστηριασμούς των επόμενων έξι ή δώδεκα μηνών στους ενδιαφερόμενους μεσίτες, εργολάβους ή σε άλλους παράγοντες – και μη – της αγοράς ακινήτων. Οι πληροφορίες έρχονται με e-mail ή μέσω ειδικής εφαρμογής στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο, σε ψηφιακούς χάρτες όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει το ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εξακολουθεί να μην έχει επαφή με την ψηφιακή εποχή στο θέμα των πλειστηριασμών και κινείται στη λογική της θυροκόλλησης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.