Περιουσιακά στοιχεία 1,72 τρίσ. δολαρίων βγάζουν στο σφυρί οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τα ασημικά τους που κοστίζουν όμως χρυσάφι βγάζουν στο σφυρί οι ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αντεπεξέλθουν στα stress tests της ΕΚΤ.

 

Ευρωπαϊκές τράπεζες, από τη βρετανική τράπεζα Barclays μέχρι την ιταλική UniCredit Spa και την ελβετική Credit Suisse Group, πωλούν μονάδες, χαρτοφυλάκια κακών δανείων και επενδύσεων, ή τις διασπούν σε μικρότερες δραστηριότητες. Από τα τέλη του 2013, η πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται να έχει αυξηθεί κατά 65% στα 1,72 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Μόνο το πρώτο εξάμηνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πουλήσει ακίνητη περιουσία αξίας 40,9 δισ ευρώ.

 

Κατ’ αρχάς, οι αυστηροί κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια τις αναγκάζουν να πουλήσουν χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων. Η αξιολόγηση των τραπεζικών ισολογισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτόν τον Νοέμβριο θα επιταχύνει τις προσπάθειες του κλάδου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η Τράπεζα της Αγγλίας, επίσης, δοκιμάζει τις κεφαλαιακές αντοχές των εγχώριων τραπεζών, ενώ στην Ελβετία οι νέοι κανόνες αποθαρρύνουν τον κλάδο στην ανάληψη ριψοκίνδυνων επενδύσεων.

 

Συν τοις άλλοις, η πώληση δραστηριοτήτων με χαμηλές επιδόσεις απελευθερώνει κεφάλαια που θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην παροχή δανείων, παρατηρεί το Bloomberg. Τέτοιας φύσεως εξελίξεις είναι σημαντικές για τις ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου η ανάπτυξη είναι αναιμική μια εξαετία από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και τις πολλαπλές επιχειρήσεις τραπεζών που αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

 

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι των προστίμων που επέβαλλαν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές σε ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων αναφέρονται παραπάνω.

 

Οι ΗΠΑ έτρεφαν ελπίδες ότι η επιχείρηση καταδίωξης αυτών των ευρωπαϊκών τραπεζικών κολοσσών μπορεί να τους αποφέρει μεγάλο χρηματικό όφελος, ωστόσο όπως φάνηκε, μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Από το 2009, οι ΗΠΑ έχουν αποσπάσει πρόστιμα 11 δισ. δολαρίων από ευρωπαϊκές τράπεζες σαν την Credit Suisse Group, τη Lloyds Banking Group, τη Standard Chartered, την HSBC Holdings, την Barclays και την ING Groep NV. Τελευταία και πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία συμφώνησε στην καταβολή προστίμου ρεκόρ 9 δισ. δολαρίων. Η Commerzbank ήδη συνεργάζεται με τις αρχές. Είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό ισοδύναμο με τα καθαρά έσοδα του δωδεκαμήνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 

Η άσκηση διώξεων εις βάρος της Commerzbank είναι σαν να στρέφονται οι ΗΠΑ κατά της ίδιας της Γερμανίας. Η τράπεζα θεωρείται ένας άτυπος εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της γερμανικής οικονομίας. Συν τοις άλλοις, το γερμανικό κράτος κατέχει ποσοστό 17% στην τράπεζα.

 

Πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν ανακοινωθεί και από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ρυθμιστικός φορέας σε θέματα ανταγωνισμού στην ΕΕ, σε βάρος έξι μεγάλων τραπεζών, όπως η Citigroup, η Deutsche Bank και η Royal Bank of Scotland για χειραγώγηση των επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,η JPMorgan και η Barclays επίσης κατηγορούνται για τη χειραγώγηση του Libor, αλλά και του αντίστοιχου επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού του Τόκιο, του Tibor.

 

Η UBS είχε καταγγείλει την χειραγώγηση των επιτοκίων των παραγώγων του ιαπωνικού γεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα της επιβληθεί πρόστιμο, κατά τις πηγές του πρακτορείου. Σύμφωνα με δημοσίευματα στη Deutsche Bank επιβλήθηκε πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στη Societe Generale επιβλήθηκε πρόστιμο 446 εκατ. ευρώ, στην RBS 391 εκατ. ευρώ και στην JPMorgan 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

“Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές Αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους”, αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στην ανακοίνωση.

 

Οι εποπτικές Αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν, εάν περισσότερες από μία δεκάδα τραπεζών, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοήθηκαν για να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς για να συγκαλύψουν το πραγματικό κόστος δανεισμού τους. Τα πρόστιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν υπερβεί τα 3,7 δισ. δολάρια πριν από τη σημερινή απόφαση, αλλά το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τη διαπίστωση της ευθύνης (των τραπεζών), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές αγωγές.

 

Πρόκειται για τράπεζες που διαμορφώνουν το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως, και έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα. Μάλιστα, τους έχουν επιβληθεί και τεράστια πρόστιμα που ουδείς γνωρίζει αν πληρώθηκαν και από ποιον λογαριασμό. Μήπως τελικά όλα αυτά είναι μία καλοστημένη προσπάθεια εμπαιγμού της κοινής γνώμης σχετικά με τη δράση των τραπεζών που αφαιμάσσουν τους πολίτες ως πελάτες αλλά και ως φορολογούμενους;

 

Danioliptes.gr