Η ανελέητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στους εξουθενωμένους από τα μνημόνια, σε συνδυασμό με την ανεργία, οδηγεί σε έκρηξη τις «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα, ασφαλιστικές εισφορές και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσεγγίζουν πλέον το ΑΕΠ της χώρας.
Μόνο τον Ιούλιο, προστέθηκαν στα ληξιπρόθεσμα άλλα 1,28 δισ.
ευρώ, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1/1/2013 έως και το τέλος Ιουλίου 2014 ανήλθε στο ποσό των 15,2 δισ. ευρώ, έναντι 13,95 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2014. Ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233 έναντι 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο.
Δηλαδή άλλοι 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους τον Ιούλιο. Τα «φέστα» των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) προέρχονται από απλήρωτους φόρους (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ), φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια τα οποία στη συνέχεια χρεώνονται στους δανειολήπτες. Συνολικά τα χρέη που έχουν φορτωθεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από φόρους και πρόστιμα, «κόκκινα» δάνεια και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τα χρέη στα Ταμεία πρέπει να αναφερθεί ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν έχουν μεταφερθεί καν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στοιχείο που συνυπολογίζεται στο προαναφερθέν ποσό. Το μεγαλύτερο μέρος του «κόκκινου» χρέους δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ, ενώ μεγάλο μέρος των οφειλετών φρόντισαν να «θωρακίσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία βγάζοντάς τα στο εξωτερικό. To Wealth-x Institute υπολογίζει τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό στα 140 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 30-40% αφορά καταθετικά προϊόντα.
Στα βάρη των φορολογουμένων θα πρέπει να προστεθεί και το ιλιγγιώδες ποσό των 322 δισ. ευρώ που είναι το δημόσιο χρέος και θα κληθούν να αποπληρώσουν τις επόμενες δεκαετίες οι γενεές των Ελλήνων, αν δεν υπάρξει μια βιώσιμη λύση.
Η υπερφορολόγηση πνίγει τους πολίτες λύση στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης. Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:
■ Εντός των πρώτων επτά μηνών του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν νέες όφειλες ύψους 7,23 δισ.
ευρώ, ενώ αν μετρηθούν από την αρχή του 2013 τότε οι νέες οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ!
■ Το παλιό χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 60,74 δισ. ευρώ.
■ Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούλιο σε 1,13 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 934 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι των πλουσίων. Από τους 1.075 ελέγχους φυσικών προσώπων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ολοκληρωθεί μόνον οι 105- Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 89,5 εκατ.ευρώ εκ των οποίων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχαν εισπραχθεί μόλις τα 24,4 εκατ. ευρώ (27,22%).
Οι αριθμοί ζαλίζουν και αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν αυτά τα ποσά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.