Στα 67,9 δισ. € τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Σε νέο ύψος-ρεκόρ «εκτοξεύτηκαν» στο τέλος Ιουλίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς έφθασαν τα 67,97 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 7,23 δισ. ευρώ εντός των πρώτων επτά μηνών του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο τον Ιούλιο, συσσωρεύτηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες αυξήθηκαν σε 2.428.233 έναντι 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι 1 71.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους τον Ιούλιο.

Παρά τις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2013 με το νόμο 4152/2013, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μήνα με το μήνα διογκώνονται αντί να περιορίζονται, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα παράλογα και υπέρογκα αλλεπάλληλα χαράτσια του Μνημονίου υπερβαίνει πλέον κάθε προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να περιορίσει το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών προς το Δημόσιο.

Προς ΔΟΥ και τελωνεία

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία, παλαιές και νέες, προσεγγίζουν πλέον τα 68 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Ιούλιο: • Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2014, διαμορφώθηκε στα 7,23 δισ. ευρώ.

• Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, διαμορφώθηκε στα 60,74 δισ. ευρώ

 

• Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν στο 1,13 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους έφθασαν τα 934 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικοί έλεγχοι των πλουσίων συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους 1.075 ελέγχους φυσικών προσώπων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 105. Κατά τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν πρόστιμα 89,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχαν εισπραχθεί τα 24,4 εκατ. ευρώ ή το 27,22%.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, βλέποντας πόσο δυσμενής θα είναι για την πολιτική της επιβίωση τυχόν εφαρμογή των σχεδίων της για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποφάσισε να βάλει στο «συρτάρι» το σχέδιο.

 

Γ. Παλαιτσακης από ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ