του Άγγελου Αγγελίδη

Έφτασε επιτέλους η ώρα να αποκαλυφθεί ο ρόλος των εκάστοτε κυβερνήσεων στη διαμόρφωση του εξωπραγματικού ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αυτό που κανονικά θα φάνταζε λογικό και θα αποτελούσε ένα βήμα για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του εμπαιγμού και να φανούν οι ευθύνες των εκάστοτε υπουργών, δεν έγινε φυσικά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά με εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) ζήτησε από όλα τα μέλη της στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 1995-2013. Αυτό προκάλεσε μεν προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και πανικό καθώς τρέχουν να προλάβουν τη διορία.

 

Προς το σκοπό αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζει έκθεση για το χρέος και το έλλειμμα των 18 τελευταίων ετών με σκοπό να την παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Το αίτημα προέρχεται από τη Eurostat στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος καταγραφής των εθνικών λογαριασμών.

 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ζητεί τα αναθεωρημένα στοιχεία από όλες της χώρες της Ευρώπης ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να τα ανακοινώσει στις 22 Οκτωβρίου.  Στο υπουργείο Οικονομικών παίρνουν πολύ σοβαρά την υπόθεση καθώς θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση ακόμη για τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων δεκαετιών, όπως π.χ. για την περίοδο 1995-2000, όταν η επίτευξη ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ήταν προαπαιτούμενο για την ΟΝΕ. 

 

Γνωρίζουν ότι η ανακύκλωση της οποιασδήποτε φιλολογίας για τα στοιχεία του παρελθόντος δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση της Eurostat δεν επηρεάζει τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2014 η αξιοπιστία των οποίων στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

 

Αλλωστε η  ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη προχωρήσει στην αναθεώρησή των στοιχείων από το 2006 και μετά και όλα τα δεδομένα φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat.

 

Έτσι, απέχουμε λίγες εβδομάδες για να μάθουμε πόσο συνέβαλε η κάθε κυβέρνηση στη διαμόρφωση του “τέρατος” του δημοσίου χρέους που πλέον έχει διαλύσει τη χώρα καθώς ήταν αυτό που επέβαλε τη παρουσία της τρόικας. 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.