του Άγγελου Αγγελίδη
Χωρίς καμία αιδώ η Εθνική και η Alpha ανακοίνωσαν εκτίναξη των κερδών τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την ώρα που οι έλληνες βάλλονται από παντού, έχουν χάσει τη δουλειά τους και τα εισοδήματά τους, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι και γενικότερα περνούν πολύ δύσκολα, οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη.
Και είναι οι ίδιες τράπεζες που κυνηγούν λυσσαλέα του άνεργους δανειολήπτες τους και έχουν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις, προκειμένου να έρθει η πολυεξαγγελόμενη ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε εντυπωσιακή κερδοφορία και η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη ύψους 267,4 εκατ. ευρώ από ζημίες 160,3 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι ειδικοί σε δημοσκόπηση του Reuters. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 1,146 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 234% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, με τα κέρδη προ προβλέψεων να διαμορφώνονται σε 828 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 705 εκατ. ευρώ και οδηγώντας σε οργανικά κέρδη α’ εξαμήνου ύψους 123 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου έφτασε στο 16,2% υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο κανονιστικό επίπεδο του 8% κατά δύο φορές, τοποθετώντας την Εθνική Τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαιακής βάσης σημαντικά άνω του μέσου όρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, που βρίσκεται στο 10%. Παράλληλα, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 83%, βελτιωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, διατηρώντας την ΕΤΕ με διαφορά στην υψηλότερη θέση από άποψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά από τη Finansbank (η πώληση μειοψηφικού πακέτου της οποίας θα γίνει σε δύο δόσεις) επιβεβαιώνοντας την τροχιά ανάκαμψης που ακολουθεί, με τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου να διαμορφώνονται σε 85 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 224% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2013 που είχε αποτελέσει σημείο ναδίρ της κερδοφορίας της τουρκικής θυγατρικής.
Σε ότι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 267,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας να συνεχίζεται και παράλληλα να καταγράφονται σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και μείωση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 33,6% και ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μ.β. σε 58% το β’ τρίμηνο.
Ο φτωχοποιημένος έλληνας πολίτης διαπιστώνει έμπρακτα πλέον ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία των τραπεζών…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.