Παίζουν με την αγωνία και τον πόνο χιλιάδων δανειοληπτών

Πολιτική κερδοσκοπία με την αγωνία των Ελλήνων να κρατήσουν το σπίτι τους  παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα εν όψει της συνάντησης των Παρισίων.

 

Στα ξαφνικά και μετά από σειρά δημοσιευμάτων που ήθελαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ζητούν από τον Δένδια την «προστασία των σπιτιών των φτωχών», ήρθαν και οι πληροφορίες για επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και από 1η/1/2015.

 

Στον απόηχο των «διαρροών» του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον Γκ. Χαρδούβελη, για σχέδιο «παγώματος» των πλειστηριασμών, χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης υποστήριζαν την άποψη ότι υπάρχει «κοινή γραμμή με το υπουργείο, το Μαξίμου και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές, ακόμη και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση», γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η νέα αυτή διάσταση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ανατρέπει πλήρως τον γνωστό έως σήμερα σχεδιασμό καθιέρωσης μόνιμου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών που υλοποιεί η κυβέρνηση με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους. Και βέβαια προκαλεί τουλάχιστον την απορία όσων γνώριζαν και ανησυχούσαν για το καθεστώς που θα ισχύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί τώρα και γιατί με την μορφή διαρροών; Η τρόικα θα εγκρίνει αυτό το σενάριο, μιας και το δικαίωμα της τελικής απόφασης ανήκεις στους δανειστές.

Υπενθυμίζεται πως το σημερινό καθεστώς, για το οποίο ανοίγει θέμα παράτασης, προστατεύει την κύρια κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία ως 200.000 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35. 000 ευρώ, το σύνολο της αξίας κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις τα 15.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει ακόμη ένα πλαίσιο διευθέτησης δανείων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, το οποίο όμως δεν έχει αποδώσει παρά ελάχιστα ως προς τις ρυθμίσεις προβληματικών δανείων. Κι όλα αυτά μέχρι 31/12/2014 οπότε και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών οφειλών (η οριστικοποίησή του παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα λόγω της πληθώρας νομικών παρατηρήσεων από την τρόικα) και τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Κρύβει η φήμη κάποια αλήθεια;

 

Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προσπάθεια παράτασης της προστασίας έναντι των πλειστηριασμών, ωστόσο οι πληροφορίες για το τι τελικά θα γίνει είναι συγκεχυμένες, καθώς αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, που χειρίζονται το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο για παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.

Η Ναυτεμπορική γράφει σήμερα ότι η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική πλευρά.

 

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζει ότι προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη παράταση στην αγωνία αναφέροντας ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων αναμένεται μετά τον Οκτώβριο καθώς, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και όπως ανέφεραν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προηγηθεί το πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και θα ακολουθήσει αυτό για τα φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της τρόικας, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή αλλά και αναγκαία μια ολιγόμηνη παράταση προκειμένου να αρχίσει ομαλά η πρακτική εφαρμογή των νέων εργαλείων.

Σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου, όπως είπαν, να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν επιπλέον μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης πως οι οριστικές ρυθμίσεις για το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων θα προηγηθούν του πλαισίου για τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, για τα οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το φθινόπωρο με κύριο άξονα τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη στον οποίο έχουν καταφύγει περί τους 100.000 δανειολήπτες. Αποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο νόμος Κατσέλη, που έχει προσφέρει ήδη δίχτυ προστασίας σε χιλιάδες πολίτες μέσω ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων, θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ώστε να καταστεί υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

 

Νωρίτερα χθες το πρωί ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπό το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αθανάσιο Μπούρα. Σημειώνεται ότι το σχέδιο με τους βασικούς όρους του νέου πλαισίου διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων έχει αποσταλεί ήδη στην τρόικα πριν από το Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ξεκινά την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Δηλαδή, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, συνειδητοποίησαν το τεράστιο ζήτημα που ανακύπτει με το κοινωνικά ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών λίγους μήνες πριν την οριστική άρση της προστασίας και λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ;

 

Σε χθεσινή συνάντηση του με βουλευτές της ΝΔ ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση, αποκλειστικά με αυτό το θέμα, όταν ολοκληρωθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα ο σχεδιασμός πλέγματος ρυθμίσεων.

 

Πουθενά τα μέχρι πρότινος επιχειρήματα του Υπουργού Ανάπτυξης για ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, ώστε να μην κρύβονται πίσω από αυτό οι «μπαταχτσήδες» όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Το πιθανότερο είναι πως η ανακίνηση του ζητήματος της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας από πλειστηριασμούς, που προκαλεί νέα σύγχυση στους πολίτες, να αποτελεί προπέτασμα καπνού σε μια περίοδο που στο παρασκήνιο ήδη έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών θα είναι στα 2/3 ή στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, και ενώ μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Μένει να διαφανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία τρέχει να διασκευάσει τις εντυπώσεις παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών. Βέβαια, οι προθέσεις δεν είναι αρκετές τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της αφαίμαξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

Danioliptes.gr