Οι απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, η ρήτρα απασχόλησης και η ανεργία στα ύψη

Απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση προβλέπει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο στην ουσία απελευθερώνονται οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας εκδόθηκε εν κρυπτώ μέσα στον Αύγουστο.

 

Και αν κανείς σκεφτεί ότι δεν αφορά παρά μόνο όσους εργάζονται στα ΚΤΕΛ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι – όπως τονίζει στην καταγγελία της η ΓΣΕΕ θα οδηγήσει σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων και με τη βούλα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία:  “Οι φόβοι των εργαζομένων ότι το συγκεκριμένο διάταγμα θα οδηγήσει σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων επιβεβαιώθηκαν σήμερα με την κοινοποίηση της πρώτης απόλυσης σε 55χρονο οδηγό των ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

 

Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική στήριξης εργοδοτών και μάλιστα ενός κλάδου μεγαλοεργοδοτών οι οποίοι εκτελούν μονοπωλιακά τις δημόσιες υπεραστικές συγκοινωνίες.

 

Συνάμα είναι αδιανόητο η εμπειρία και η ικανότητα ενός οδηγού η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη οδική ασφάλεια να απαξιώνεται με στόχο να γεμίσουν κάποιοι με περισσότερα χρήματα τις τσέπες τους.

Η Συνομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και απαιτεί από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμη χιλιάδες εργαζόμενοι”.

Για τους παραπάνω λόγους η ΓΣΕΕ ζητά την λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία να ανακαλείται το Προεδρικό Διάταγμα.

 

Εν τω μεταξεί το «έτερον ήμισυ» του Αντώνη Σαμαρά, ο Ευαγγελος Βενιζέλος ετοιμάζει πρόταση για θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση ή πρωτοβουλία ή νομοσχέδιο που αφορά στα θέματα της ανάπτυξης, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάσχεση και μείωση «του μεγάλου εφιάλτη» της ανεργίας.

 

Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης που έχει συσταθεί μετά από πρόταση του κ. Βενιζέλου, την πρόταση που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, κατά την οποία στην επόμενη πενταετία μπορούν να υπάρξουν 750.000 νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως στον τουρισμό, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα, τα μεγάλα έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

Παρόλα αυτά, στο 27,2%, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Μάιο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία έδειξαν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο παρέμεινε αμετάβλητη στο 11,5%, σε σχέση με τον Ιούνιο.

 

Danioliptes.gr