Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δικών της «τεστ» που διενεργεί σε 34 χρηματοπιστωτικούς ομίλους στη Γηραιά Ηπειρο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας φαίνεται να εμφανίζουν αθροιστικά 6 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» στο δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών stress tests.
Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την πλήρη ενσωμάτωση του πλαισίου της Βασιλείας 3, δύο από τις ελληνικές τράπεζες, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς», παρουσιάζουν στο δυσμενές σενάριο κεφαλαιακό έλλειμμα 890 εκατ. ευρώ και 544 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζονται στα συγκεκριμένα τεστ οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 αλλά ούτε και η επίδραση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με την JP Morgan, στο ίδιο σενάριο η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εμφανίζουν κεφαλαιακό πλεόνασμα 462 εκατ. ευρώ και 469 εκατ.ευρώ αντίστοιχα, γράφει το Έθνος. Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι οι υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες τις οποίες δεν καλύπτει δεν αναμένεται να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι η Εθνική τράπεζα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές τους μετά την ανάλυση των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα stress tests. Πλην της ΕΤΕ, οι κορυφαίες επιλογές για την αμερικανική τράπεζα είναι η Lloyds, η Danske Bank, η ING, η UBS, η Societe Generale και η Deutsche Bank, η Popularo και η Unicredit. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτιμούν ταυτόχρονα ότι η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (A0R) μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Προφανώς, κάποιος προετοιμάζει την ελληνική κοινωνία για αυτό που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Για αυτό και δε θα πρέπει να ξεχαστεί όταν θα ισχυριστούν ότι υπάρχει ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.