Ούτε ένας ολόκληρος μισθός για το ελληνικό νοικοκυριό, που πληρώνει φόρους για 10

Με λιγότερο… από έναν εργαζόμενο καλούνται να επιβιώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά ενώ πληρώνουν φόρους όσο 10! Τίποτα δεν έμεινε όρθιο από την οικονομική λαίλαπα που σάρωσε την ελληνική κοινωνία.  

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μόλις 0,9 είναι ο μέσος όρος εργαζόμενων ανά νοικοκυριό! Οι απασχολούμενοι είναι πλέον μειοψηφία,με βάση την απογραφή του πληθυσμού του 2011. 

Και αυτά το 2011 όταν η κρίση βρίσκονταν στο μέσο της και η ανεργία δεν είχε σκαρφαλώσει στα σημερινά επίπεδα (τον Δεκέμβριο του 2011 βρισκόταν στο 21%).

Ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός της χώρας ανήλθε σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού) ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αντιστοιχούσε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού).

Βέβαια από τους «οικονομικά ενεργούς» οι 859 χιλιάδες δήλωναν άνεργοι (σήμερα ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια) περιορίζοντας σε μόλις 3,7 εκατ. τους απασχολούμενους, με βάση πάντα τα στοιχεία του 2011.

Από την άλλη πλευρά, το 10,5% (391.398 άτομα) του συνόλου των απασχολουμένων έχει ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα).

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων με ελληνική υπηκοότητα, 18,2%, εργάζεται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο-Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» ακολουθούμενο από ποσοστό 10,7% που είναι δημόσιοι υπάλληλοι «Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα-Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό, 18,8%, των απασχολουμένων με ξένη υπηκοότητα εργάζεται στις «Κατασκευές» ακολουθούμενο από ποσοστό 18,2% που κινείται στον κλάδο που η ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει ως «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία».

 

Εξέλιξη των εισοδημάτων των μισθωτών

 

Εκτός από τον εφιάλτη της ανεργίας, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν και την περικοπή των εισοδημάτων τους.

Τα επίπεδα εισοδήματος φαίνεται να έχουν υποχωρήσει για 3 στους 4 μισθωτούς στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45 – 54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.

 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος. Πρόκειται και πάλι περισσότερο για μισθωτούς 45 – 54 ετών, γυναίκες, κατοίκους λεκανοπεδίου Αττικής, με κατώτερη μόρφωση και εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.

Στο σύνολο της σχεδόν (82%), η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.

Το 38% των μισθωτών εκτιμά (φοβάται) ότι τα εισοδήματά του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται περισσότερο για μισθωτούς 45 ετών και άνω με εισόδημα 1.001 – 1.200 ευρώ τον μήνα. Έτσι, συνολικά, η έρευνα αποτυπώνει εικόνα συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών, που αφορά τα 2/3 τους τον τελευταίο χρόνο, τάσεις περιορισμού της μείωσης στο 1/3 το τελευταίο τρίμηνο και εκτίμηση / απειλή μείωσης στον ίδιο βαθμό στο άμεσο μέλλον.

 

Τελικά ούτε «Λεφτά υπήρχαν», ούτε «ένας εργαζόμενος σε κάθε σπίτι». Πολύ χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα από όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί.

 

Danioliptes.gr