Απόφαση – σταθμός για 24.400 δανειολήπτες από το ΤΠΔ – Πρώτη δικαίωση δανειολήπτη με τιτλοποιημένο δάνειο

Πρώτη δικαίωση δανειολήπτη με τιτλοποιημένο δάνειο, ο οποίος εντάσσεται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη».

 

Ανοίγει ο δρόμος (με δικαστική ενεργεία) για 24.400 δανειολήπτες που έχουν εγκλωβιστεί από την πώληση των δανείων τους, στην οποία προέβη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν, σε ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (3869/2010). Η ευνοϊκή εξέλιξη για τους εν λόγω δανειολήπτες αφορά, ειδικότερα, σε προσωρινή διαταγή του ειρηνοδίκη Πειραιά Νικολάου Κόντου.

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, με αυτή διατάσσεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μειώσει τη δόση δανείου στα 120 ευρώ από τα 530,20 ευρώ που παρακρατούνταν μέχρι τώρα σε τιτλοποιημένο δάνειο συνταξιούχου απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού (πατέρα δύο παιδιών). Ο τελευταίος είχε λάβει από το ΤΠΔ στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο συνολικού ποσού 90.000 ευρώ.

 

Το στεγαστικό το 2006 τιτλοποιήθηκε χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠΔ. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των αποδοχών του, ο συνταξιούχος περιήλθε σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων και ζήτησε από το ΤΠΔ διευκολύνσεις, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δεδομένου ότι είχε μειωθεί αισθητά η σύνταξή του. Ειδικότερα, ζήτησε παράταση της δανειακής του σύμβασης, προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση ή να γίνει «κούρεμα», κάτι που μπορούσε να κάνει το Ταμείο (ή εξωδικαστική επίλυση). Δεν υπήρξε, όμως, καμία ανταπόκριση.

 

Έτσι, έκανε αίτηση υπαγωγής του στο «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά, αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ, εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του συνταξιούχου, με την οποία υποχρεώνεται το ΤΠΔ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από τη σύνταξή του και υποχρεώνει παράλληλα τον ένστολο να καταβάλει μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΤΠΔ το ποσό των 120 ευρώ. Το δικαστήριο εκτίμησε επίσης ότι η αίτηση αναστολής του συνταξιούχου είναι βάσιμη και θα «ευδοκιμήσει» (πιθανολογείται ότι θα γίνει δεκτή).

 

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη θετική δικαστική ενέργεια που γίνεται πάνω στα τιτλοποιημένα δάνεια, καθώς μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη δεχόταν τις θέσεις του ΤΠΔ και απέρριπτε τις αιτήσεις των δανειοληπτών για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη». Υπογραμμίζεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται διακανονισμούς σε 24.400 δάνεια συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία έχει τιτλοποιήσει.

 

Οι χιλιάδες δανειολήπτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση βρίσκονται σε ομηρία, αφού τα δάνειά τους βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, με αποτέλεσμα έως τώρα να μην μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη». Οι εταιρείες αυτές παζαρεύουν και εξαγοράζουν τα δάνεια των Ελλήνων ιδιωτών στο 5% έως 50% της αξίας τους, με σκοπό να εισπράξουν το 100%, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τις δικαστικές διαδικασίες, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Παράλληλα, οι ξένες εταιρείες αρνούνται να δεχτούν αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

 

Danioliptes.gr