Οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια και οι νέες, περίεργες χρηματοδοτήσεις!

 «Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ανήκουν στο ελληνικό κράτος, είναι κρατικές» φωνάζει εδώ και μερικές ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, θέλοντας περισσότερο να περάσει κάποιο μήνυμα σχετικά με τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο και αφορούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και λιγότερο να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

 

Όπως διευκρινίζει σε συνεντεύξεις του, «είμαστε υποχρεωμένοι ταυτόχρονα να φροντίσουμε πάρα πολύ την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών, ακριβώς και κυρίως για να διασωθεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών».

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, γράφει η Δημοκρατία. Το υπουργείο ετοιμάζει εδώ και δύο μήνες σχέδιο νόμου για να εντάξει σχετικές ρυθμίσεις, αλλά οι τράπεζες αντιδρούν, ενώ ούτε η τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως. Απλώς συμφωνεί επί της αρχής, ότι δηλαδή το θέμα πρέπει να διευθετηθεί.

Οι τράπεζες δεν θέλουν νέες παρεμβάσεις από το κράτος που θα κάνουν τη ζωή δυσκολότερη, όπως έγινε με τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (που κατά τους τραπεζίτες αποτέλεσε άλλοθι για ορισμένους δανειολήπτες να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους), τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και τον κώδικα δεοντολογίας, που πλέον θα συνυπολογίζονται στις ρυθμίσεις των δανείων.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ένα μεγάλο θέμα για το ποιος θα ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία των ρυθμίσεων και εάν θα τηρηθεί η βασικότατη αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε να αποφεύγεται αυτό που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας επαναλαμβάνει διαρκώς: Οτι το κράτος δεν θα βοηθήσει αυτόν που πήρε τα δάνεια και τα έβγαλε στην Ελβετία.

Συνεπώς περιμένουμε από τον υπουργό να εξηγήσει στους υγιείς επιχειρηματίες πώς θα πετύχει αυτόν τον στόχο. Διότι η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα υπάρχουν τέτοιοι επιχειρηματίες τους οποίους τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες συνεχίζουν να συνδράμουν με κεφάλαια και άλλους τρόπους.

 

Danioliptes.gr