Λόγο και για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποκτά ο Σάλλας

Το κόλπο είναι γνωστό. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς σαρώνει στο πέρασμα του ότι μπορεί να περάσει στην δική του ιδιοκτησία, στη δική του εποπτεία, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

 

Ένα βήμα παρακάτω κάνει τώρα ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με σκοπό να έχει θέση ακόμη και στο ζήτημα των ρυθμίσεων των χρεών σε ταμεία και εφορίες.

 

Ο Μιχάλης Σάλλας  εκμεταλλεύεται την ατολμία, που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των 100 δόσεων και πάνω όσον αφορά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Άνθρωπος της αγοράς, με μεγάλη εμπειρία στις παρεμβάσεις, ο Μιχ. Σάλλας, (θυμίζουμε ότι το 1981 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και στη συνέχεια πέρασε με επιτυχία από πολλά κρίσιμα πόστα), τόνισε ότι μαζί με τη ρύθμιση των τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες, θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι οφειλές προς  το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Συγκεκριμένα, κατά την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που θα παρέχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της τράπεζας, είπε: «Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο ρόλος τους στην οικονομία είναι κρίσιμος. Η υποστήριξη αυτή, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες στο μέτωπο των ασφαλιστικών και φορολογικών τους θεμάτων».

 

Ο τραπεζικός γίγαντας που σαρώνει τα πάντα

 

Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς είναι το δίκτυο εταιριών με πυρήνα την Τράπεζα Πειραιώς. Τον Ιούνιο του 2013 είχε 1.280 καταστήματα στην Ελλάδα και περίπου 438 στο εξωτερικό. Μαζί με την Ελλάδα έχει παρουσία σε 10 χώρες: Αγγλίας, Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία,Γερμανία, Κύπρο, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και φυσικά Ελλάδα. Ο Όμιλος απασχολεί 24.743 ανθρώπους.

 

Ο Όμιλος έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια έχοντας παρουσία και ελέγχοντας τη ροή της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις αγορές κεφαλαίων, την επενδυτική τραπεζική, τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), την αγορά ακινήτων (real estate) και τη χρηματοδότηση του τομέα της ναυτιλίας, την πράσινη και την αγροτική τραπεζική, στην ηλεκτρονική τραπεζική.

 

Πρόκειται για «πακέτο» που πολλοί θα ζήλευαν αλλά μόνο ο Σάλλας απολαμβάνει!

 

Υπενθυμίζετα ότι το 2002, ο Όμιλος απορρόφησε το 58% της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης). Ο Όμιλος ξεκίνησε επίσης μια στρατηγική συμμαχία με την ING Group, η οποία πήρε ένα 5% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το 2006, ο Όμιλος πώλησε στην ING τη συμμετοχή του σε μια εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων, την οποία διαχειρίζονταν μέχρι πρότινος από κοινού. Η συνεργασία συνεχίζεται μέσω της εταιρείας τραπεζοασφαλιστικών ING-PIRAEUS. Το 2005 ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε την Atlas Banka με έδρα το Βελιγράδι της Σερβίας (σήμερα Piraeus Bank Beograd με 42 καταστήματα), και την Egyptian Commercial Bank (σήμερα Piraeus Bank Egypt με 43 καταστήματα).

 

Το 2007 ο Όμιλος αγόρασε ένα τμήμα της Arab Bank στην Κύπρο και τη μετονόμασε σε Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρος). Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2007 η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του 99,6% του μετοχικού κεφαλαίου της International Commercial Bank στην Ουκρανία, σήμερα Piraeus ICB.

 

Τον Ιούνιο του 2012 ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία με την επενδυτική Bancorp Inc, για τη μεταφορά των μετοχών του Ομίλου στη Marathon Banking Corporation στη Νέα Υόρκη, στην Investors Bancorp. Ο Όμιλος χρησιμοποίησε τα χρήματα που έλαβε για τη Marathon για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ελληνικής τράπεζας Geniki Bank και το υγιές τμήμα της ATEbank.

 

Στις 26 Μαρτίου 2013 ανέλαβε τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, τα ελληνικά καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας. Αργότερα, το 2013 ανέλαβε τη Millenium Bank.

 

Να σημειωθεί ότι μόνο στον Όμιλο της Πειραιώς, με το κλείσιμο 481 καταστημάτων, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 2.700 άτομα περίπου, καθώς από 19.238 που είχε το 2012 σήμερα έχει 16.541.

 

Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει, ο Τραπεζικός Όμιλος της Πειραιώς που στηρίχθηκε κεφαλαιακά από το ελληνικό Δημόσιο με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ελέγχει τη ροή της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και κινήσεις ανάπτυξης, στον αγροτικό κόσμο και την παραγωγή, και βέβαια την αγορά ακινήτων. Άρα μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η πρόταση Σάλλα για λύση – πακέτο που θα αφορά την αποπληρωμή των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Οι μοναδικοί τομείς που δεν έχει βάλει πόδι η Πειραιώς…

 

 

Danioliptes.gr