Το «καλάθι» ρίσκου στην Ελλάδα αυξάνεται Ελάσσονος σημασίας τα stress tests Πολιτικοί οι κίνδυνοι

Το καλάθι ρίσκου στην Ελλάδα, αυξάνεται κατακόρυφα.

 

Τα stress tests των τραπεζών θα αποδειχθούν ελάσσονος σημασίας καθώς σε οποιαδήποτε περίπτωση, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο που μπορεί να διασφαλίσει την κεφαλαιακή σταθερότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι μείζονος σημασίας, που μπορεί να ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αυξήσουν εκ νέου την αβεβαιότητα για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι επενδυτές, έχουν αποστασιοποιηθεί τελείως από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι ενδεικτικό της διάχυτης αβεβαιότητας.

Ποιοι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι;

 

Κίνδυνος πρώτος: Αποτυχία ουσιαστικής λύσης του χρέους.

 

Στο ρευστό αυτό πολιτικό σκηνικό και με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών που μπορεί να οδηγήσει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΖΑ, στην τρόικα δεν σχεδιάζουν να ανοίξουν σοβαρή διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Με μια κυβέρνηση μάλιστα που ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει ρίξει τους τόνους και πλέον από αναδιάρθρωση που υποστήριζε ότι θα συζητηθεί, πλέον μιλά για “πιστοποίηση” της βιωσιμότητας του χρέους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από την Τρόικα, ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση στο χρέος.
 

Π.χ. αναφέρουν ορισμένοι την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και παραβλέπουν ότι η EKT έχει μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 0,05% στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.

Η επιμήκυνση του χρέους είναι ένα λογιστικό τρικ που δεν θα εξυπηρετήσει την κοινωνία, δεν μειώνεται το χρέος με την επιμήκυνση, καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο αλλά δεν μειώνεται το χρέος σε καμία περίπτωση.
 

Όταν η Ελλάδα διαθέτει 322,4 δισ. ευρώ χρέος το 2014 και προ της κρίσης εμφάνιζε χρέος 359 δισ. ευρώ…
 

Κίνδυνος δεύτερος: Αποτυχία εκλογής ΠτΔ και εκλογές.

 

Η κυβέρνηση ποντάρει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να διασωθεί πολιτικά. Επειδή όμως ο στόχος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στον αέρα, ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα, άρα η αβεβαιότητα αυξάνει κατακόρυφα είναι προφανές ότι το διεθνές κεφάλαιο θα είναι αποστασιοποιημένο από την Ελλάδα. Ο κίνδυνος αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα εκλογής του από την παρούσα βουλή.

Αυτό η αγορά το έχει αξιολογήσει.

Ταυτόχρονα αξίζει να αναφερθεί ότι αν αποτύχει η προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η Ελλάδα θα οδηγηθεί στις εκλογές, τις οποίες πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα χάσει η Ν.Δ. και θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία.

 

Αυτό το σενάριο εμφανίζει δύο εκδοχές, είτε τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, είτε προσωρινή ακυβερνησία από αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Και σε αυτά τα δύο σενάρια το ελληνικό χρηματιστήριο που θα βρεθεί; Κάτω από τις 1.000 μονάδες, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς που επισημαίνουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι μεγαλύτερο ρίσκο από τα stress tests.

 

του Πέτρου Λεωτσάκου από ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ