Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες

Ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον η διήμερη συνεδρίαση της διοίκησης της Fed όπου αναμένεται να συζητηθεί ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων.

 

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει από 85 σε 25 δισ. δολ. τις μηνιαίες αγορές τίτλων και αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω μείωση του ποσού, στα 15 δισ. δολ., ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί μετά την επόμενη συνεδρίαση, στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα και αυτό πιθανότατα θα συμβεί την προσεχή άνοιξη, αν και κάποιοι στη διοίκηση της Fed θα προτιμούσαν η αρχή να γίνει ήδη από τους πρώτους μήνες του 2015.

 

ΕΚΤ

 

Μέχρι τώρα η αντίδραση των επενδυτών στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων ήταν εξαιρετικά συγκρατημένη. Το εντυπωσιακό ράλι της τελευταίας πενταετίας στα χρηματιστήρια και την αγορά ομολόγων τροφοδοτήθηκε από το χρήμα που τύπωνε η Fed και την πολιτική μηδενικών επιτοκίων. Κι όμως, καθώς η εκτύπωση σταματά και πλησιάζει η αύξηση των επιτοκίων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ και το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Διαδεδομένη είναι η αντίληψη ότι τον ρόλο της Fed θα τον υποκαταστήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ξεκίνησε πρωτοφανές πρόγραμμα εκτύπωσης την άνοιξη του 2013) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι θα ήθελε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δηλαδή στα 2,7-3 τρισ. ευρώ, από σχεδόν 2 τρισ. ευρώ σήμερα. Η κεντρική τράπεζα θα διοχετεύσει, δηλαδή, στην οικονομία της Ευρωζώνης ρευστότητα μέχρι και 1 τρισ. ευρώ, με την αρχή να γίνεται αυτή την εβδομάδα. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν την πρώτη δόση από τα νέα πολυετή δάνεια (ΤLTRO) που προσφέρει η ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Σε έρευνα του Reuters οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά οι τράπεζες θα δανειστούν την Πέμπτη 133 δισ. ευρώ και θα λάβουν άλλα 200 δισ. ευρώ κατά τη δεύτερη φάση δανειοδότησης, στις 11 Δεκεμβρίου. Συνολικά θα δανειστούν, δηλαδή, 333 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του έτους και στις αρχές του 2015 θα κληθούν να αποπληρώσουν τριετή δάνεια ύψους 350 δισ. ευρώ. Σε αντίστοιχη έρευνα του Bloomberg οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα δανειστούν 150 δισ. ευρώ την Πέμπτη, ενώ το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουν στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO μέχρι το 2016 θα φτάσει τα 575 δισ. δολ.

 

Ρευστότητα

 

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg ήταν για 650 δισ. ευρώ, αλλά η διαρκής επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη περιορίζει τη διάθεση των τραπεζών να λάβουν ρευστότητα για να τη χορηγήσουν στην οικονομία.

Στην έρευνα του Bloomberg οι αναλυτές εκτιμούν, επίσης, ότι οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS) θα φτάσουν τα 250 δισ. ευρώ, ενώ θα αγοραστούν και καλυμμένα ομόλογα αξίας 160 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η ΕΚΤ θα προσφέρει ρευστότητα 985 δισ. ευρώ αλλά αν αφαιρεθούν τα τριετή δάνεια που λήγουν, η πρόσθετη ρευστότητα περιορίζεται σε 635 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: Ημερησία