Τι λέει ο Ν. Δένδιας για τον Πτωχευτικό Κώδικα που θα υπάγονται και τα νοικοκυριά

Την δυνατότητα ακόμη και της κήρυξης πτώχευσης για τα ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, λίγο πριν εκπνεύσει  το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας.

 

«Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν και αυτά ένα σημαντικό μέρος των “κόκκινων” δανείων. Μία λύση η οποία δεν θα τα περιελάμβανε θα ήταν ημιτελής. Η ρύθμιση, όμως, την οποία θα προωθήσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου κατά τρόπο που να περιλαμβάνει και τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανέφερα προηγουμένως, θα δημιουργήσει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Συνεπώς, ενδέχεται το μέτρο στο οποίο αναφέρεστε να μην έχει πλέον πρακτική χρησιμότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών. Εάν παρ’ όλα αυτά διαπιστωθεί ότι χρειάζεται παρέμβαση για κάποια ειδική ομάδα, θα το εξετάσουμε όταν θα έχει διαμορφωθεί το υπόλοιπο σχέδιο» δήλωσε σε συνέντευξη του ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

 

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Νίκος Δένδιας επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δυνατότητα υπαγωγής και των φυσικών προσώπων στο Άρθρο 99. Άγνωστο αν θα υπάρχει πρόβλεψη στο πτωχευτικό δίκαιο να συντελεί στη διάσωση του νοικοκυριού και της πρώτης κατοικίας του, μέσω της κατάλληλης “εξυγιαντικής” χρηματοδότησης, και επιβολής θυσιών στους πιστωτές ώστε να διαφυλάσσονται κάποιες συνθήκες εντός του νοικοκυριού.

 

Ωστόσο, χωρίς να διαφωτίζει περισσότερο ο Ν. Δένδιας, επισημαίνει ότι το Πτωχευτικό Δίκαιο πρέπει να προστατεύει τον καλόπιστο δανειολήπτη και να μην έχει τιμωρητική διάσταση. Μάλιστα, ο Υπουργός ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τονίζει ότι «Στόχος του υπουργείου είναι να βοηθήσει τον έντιμο επιχειρηματία, ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης».

 

 

Danioliptes.gr